Predstave zeničkog BNP-a u Tuzli i u Zenici

U tekućoj sedmici će biti upriličene dvije izvedbe predstave „Siročad“ nastale prema tekstu Denissa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ova predstava će biti izvedena na matičnoj sceni u zeničkom BNP-u u utorak, 14. decembra u 19.30 sati. Ista predstava će biti izvedena u petak, 17. decembra u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana.

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković. Scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Biblija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović, a inspicijent u predstavi je Abidin Čolaković.

U srijedu, 15. decembra u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrana predstava za najmlađu publiku „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Dan kasnije, u četvrtak, 16. decembra u tri termina će biti izvedena predstava za djecu „Idemo na izlet“ reditelja Branislava Trifkovića, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava će u Bosanskom narodnom pozorištu taj dan biti izvedena u 10 sati, u 11.15 sati i u 18 sati. Glumačku ekipu predstave čine glumice zeničkog BNP-a: Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić. Režiju, izbor tekstova i muzike kao i samu ideju predstave potpisuje glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Branislav Trifković, rođeni Zeničanin. Scenografija, kostimografija i izrada rekvizite je povjerena Mensuru Begičeviću i Eni Begičević-Čeliković.