Prije 42. godine svečano otvorena sadašnja zgrada Zeničkog pozorišta

Sadašnja zgrada Bosanskog narodnog pozorišta je otvorena 7. maja 1978. godine. Ceremonija otvaranja nove i impozantne građevine je bila centralni kulturni događaj u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Projekat zgrade Zeničkog pozorišta je djelo akademika Zlatka Ugljena i akademika Jahijela Fincija, koji je nagrađen prestižnom Nagradom za najbolje arhitektonsko rješenje lista „Borba“  i Nagradom za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Jugoslaviji. Zgrada površine od 11500 m2 izgrađena je sredstvima „samodoprinosa“, dakle materijalnim izdvajanjem svih zaposlenih građana zeničke regije. Ukupna cijena zgrade zajedno sa troškovima opremanja bila je oko 65 miliona novih dinara što je predstavljalo najveću investiciju za kulturu u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Gradnja je trajala od 1974 – 1978. godine. Pored impozantnog estetskog izgleda u trenutku otvaranja i početka rada, zgrada Zeničkog pozorišta je važila za najfunkcionalniju pozorišnu zgradu sa scenskim prostorima na kojima se mogu postavljati i igrati sve vrste predstava – od spektakularnih dramskih, opernih i baletnih postavki, preko predstava kamernog i kabaretskog tipa do najsloženijih lutkarskih i multimedijalnih projekata. Prva premijera u novoj zgradi Zeničkog pozorišta bila je upriličena 16. maja 1978. godine kada je premijerno izvedena predstava „Na Drini ćuprija“ prema tekstu Ive Andrića i Jovana Putnika a u režiji Jovana Putnika. Od useljenja u sadašnju zgradu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica premijerno su izvedene 383 predstave u produkciji ili koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Povodom obilježavanja 42 godine sadašnje zgrade Zeničkog pozorišta u četvrtak, 7. maja, na Youtube kanalu BNP Zenica bit će dostupan dokumentarni film „Moje Pozorište – Moja Fabrika“ nastao u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.  Tim povodom, isti dan u 22.05 sati na programu BHT1 bit će emitovan snimak višestruko nagrađivane predstave „Švedsko srce moje majke“ nastale prema tekstu Zilhada Ključanina, u režiji Aleša Kurta i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je na zeničkoj Velikoj sceni premijerno izvedena 29. maja 2009. godine.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica