Promovisan roman “Dugo svitanje”, autora Halida Kadrića

Roman „Dugo svitanje“, autora Halida Kadrića, promovisan je sinoć u prostorijama Muzeja Grada Zenica. O romanu su na promociji govorili urednik izdanja Elvir Rešić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nusmir Muharemović i Amir Ismić.

Autor je roman, kako kaže, pisao 12 godina te u njemu opisuje bosanskohercegovačku historiju cijelog 20. stoljeća. Iako je knjiga obimna i pisana u četiri toma, prema riječima autora, i dalje je aktuelna i privlačna čitaocima.

„Trudio sam se da predstavim čitaocima činjenične odrednice svega što se dešavalo tada. Historija je ostala netaknuta, a ja sam kroz historiju protkao literaturu. Po mišljenju književne kritike historija i literatura su uspješno sjedinjene što je zapravo i vrijednost ovog romana“, kazao je Halid Kadrić, autor romana.

Autor je istakao činjenicu da je prije pisanja romana dugo vremena proveo obilazeći historijske arhive i biblioteke, tražeći stare izvore koji su govorili na svoj način o stanju 20. vijeka.

„Ono što će posebno zanimati čitaoce je da nisam išao samo za izvorima kojima su autori bošnjaci jer bi onda bilo samo jednostrano. Naprotiv, trudio sam se da obuhvatim sve ljude“, dodao je Kadrić koji napominje da Bošnjaci imaju razloga da nakon ove knjige postanu još ponosniji na svoju prošlost.

 

Izvor: zenicainfo.ba