Raznovrstan ovosedmični repertoar u Zeničkom pozorištu

Publika Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će u tekućoj sedmici imati priliku da uživa u čak pet izvedbi predstava u produkciji ove Kuće.

Već sutra, 15. februara u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava „Siročad“ prema tekstu Dennisa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima dramaturginje predstave Nedžme Čizmo: „Važna tema u komadu jeste nasilje. Tekst i predstava propituju ima li za nasilje opravdanja, kako nasilnici razmišljaju, dokle mogu ići. Postoji li uopće dobar čovjek? Mogu li situacija i sklop okolonosti od svakoga napraviti lošeg čovjeka? Autor postavlja veoma jasan kontrast između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Vanjski svijet u Kellyjevoj drami djeluje kao postapokaliptično mjesto gdje su fizički obračuni svakodnevnica, prostor u kojem vladaju ulične bande i prosječnom čovjeku nije zamislivo ni kročiti vani. S druge strane, dom likova Helen i Dannyja predstavlja oazu sigurnosti i mira, te likovi (koji su u potpunosti upoznati sa pravilima vanjskog svijeta) moraju sami odrediti do koje granice će pustiti vanjski svijet da prodre u njihov dom i može li se uopće postaviti ta granica.“ U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković.

U srijedu, 16. februara i u četvrtak, 17. februara na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u 19.30 sati bit će izvedena predstava „Ugasimo svjetlo“ prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava prikazuje dvije žene u zrelim godinama, homoseksualnog identiteta, koje od osuđivačkih pogleda svijeta kriju svoju ljubav i svoj pravi identitet. Dramski tekstovi Lejle Kalamujić društveno su angažirani, a glavni im je cilj senzibilizirati javnost i podići svijest o onima koji ostaju zaboravljeni, ugnjetavani i prezreni od društva. Glavni likovi njenih priča su stariji i usamljeni ljudi, transrodne osobe, mladi i izgubljeni ljudi, pripadnici LGBT zajednice. Postavljajući ih u središte svojih priča, Kalamujić tako daje glas hiljadama onih koji moraju da trpe, u tišini, u mraku i sasvim sami.U predstavi igraju: Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović.

Petak, 18. februar je rezervisan za najmlađu publiku, te će tako u 10.30 sati i u 18 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biti izvedena predstava za djecu „Idemo na izlet“ autora i reditelja Branislava Trifkovića. Prema riječima Reditelja Branislava Trifkovića: „Predstava ‘Idemo na izlet’ je sasvim realna priča, koja nažalost u stvarnom životu sve više može da nam liči na bajku. Sve manje imamo vremena za našu djecu i zaboravljamo ili smo skroz zaboravili da se igramo sa njima i prepuštamo ih internetu, mobilnim telefonima, videoigricama, itd. Dakle u ovoj predstavi, koja je sto posto na zemlji, bez imalo fikcije, pokušaćemo da se pozabavimo našom djecom i nama samima, kroz igru i druženje. Priča, vrlo jednostavna, prati tri mame, tri drugarice, koje sa svojom djecom odlaze biciklima na izlet i tamo u prirodi, ova vesela šestorka, provodi jedan dan i noć. Tekst za ovu predstavu je kolaž pjesmica, koje su uglavnom, uzete iz knjiga naših osnovaca iz nižih razreda, praćen muzikom i fotografijama prirode BiH, Zenice i okoline koje se projektuju pomoću grafoskopa, aparata koji je uveliko zaboravljen.“ U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić.