Sjećanje na zeničkog muzičara Aljošu Buhu, člana grupe Crvena jabuka

Osamnaesti septembar 1986. godine ostao je zabilježen crnim slovima u historiji jugoslavenskog rock’n’rolla.

Tog dana su članovi sarajevske grupe Crvena jabuka, na putu za Mostar, kod Jablanice doživjeli saobraćajnu nesreću u kojoj je na licu mjesta poginuo basista ovog benda Zeničanin Aljoša Buha.Teško je povrijeđen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl, koji je bio u komi sve do 1. oktobra, kada je preminuo.
Aljoša Buha je živio u Zenici, na adresi Kočevska čikma, a rođen je u Ljubljani, 4. januara 1962. godine. Bio je umjetnička duša, izuzetan muzičar, talentovani pjesnik i prevodilac. Živio je i odrastao u istoj zgradi, u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić – Cunja koji više ne svira sa Crvenom jabukom.

2008. godine mladi Zenice su u znak sjećanja na nekadašnjeg sugrađanina postavili spomen-ploču u ulici Kočevska čikma, na zgradi u kojoj je Buha živio sa svojom porodicom do kobnog 18. septembra 1986. godine, ali nažalost, te spomen ploče više nema.

Aljoša se muzikom počeo baviti još u osnovnoj školi, a imao je i svoj gimnazijski bend koji je često svirao u Zenici. Nakon završetka srednje škole upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu i odlazi u vojsku. Ubrzo ga je Cunja nagovorio da svira u njegovom bendu Flota, a nakon toga prelazi u grupu Kongres.
Dok je bio član ovog benda zajedno s Adamom Subašićem napisao je pjesmu Zarjavele trobente, a koja je i danas popularna. Muziku za ovu pjesmu komponirao je Zoran Predin, koji je nakon raspada grupe Kongres nastavio izvoditi Zarjavele trobente.

Aljoša je krajem augusta ’85. godine postao član grupe Crvena Jabuka, jer je već predviđeni basista Branko Sauka odustao zbog škole. Prvi grad u kom su trebali da održe koncert bio je Mostar, ali ih je strašna saobraćajna nesreća koju su doživjeli na putu iz Sarajeva, spriječila u tome. Aljoša Buha je sahranjen u Zenici na groblju u Crkvicama, pored svoje majke koja je umrla za vrijeme njegovog života.

 

Izvor: zenicainfo.ba