“Sveto S” na Marulićevim danima

Predstava “Sveto S”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za koju autorstvo i režiju potpisuje Tanja Miletić-Oručević jedini je predstavnik BiH na 26. festivalu hrvatske drame “Marulićevi dani” u Splitu.
Ova predstava koja je premijeru imala sredinom decembra u Zenici na zanimljiv i intrigantan način problematizira događaj koji je bio bolan i ostavio snažan trag u kulturnoj historiji ovih prostora. Naime, predstava “Sveti Sava” (po tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Vladimira Milčina) u produkciji Narodnog pozorišta Zenica trebala je biti odigrana 31. maja 1990. godine u Beogradu. Samo dan prije, ansambl predstave je u Novom Sadu, predvođen izvrsnim Žarkom Lauševićem, osvojio gotovo sve nagrade na čuvenom “Sterijinom pozorju”.
Beogradsko gostovanje ove predstave u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bilo je onemogućeno usljed stalnih prekida i vandalskih ispada dijela prisutne publike. Upravo to gostovanje, koje nije bilo moguće odigrati do kraja, čini okosnicu priče predstave “Sveto S”, nastale četvrt vijeka kasnije, a koja nas otvoreno poziva na razmišljanje i preispitivanje sadašnjeg trenutka u odnosu na sva tragična zbivanja iz bliske prošlosti.
Scenografiju i kostimografiju potpisuje dugogodišnja saradnica BNP-a Sabina Trnka, dramaturg predstave je Hasan Džafić, asistent režije je Miroljub Mijatović, instruktor za scenske borbe je Haris Teljigović, dok je izbor muzike radila rediteljica predstave Tanja Miletić-Oručević.