Tri predstave do kraja sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu

Do kraja tekuće sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti upriličene tri reprizne izvedbe i to dvije predstave za odrasle i jedna za omladinu.

Već sutra, 22. aprila sa početkom u 18.30 će biti upriličena izvedba predstave „Žiranti“ nastala prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima dramaturga predstave Hasana Džafića „Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog.“ U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.

U petak, 23. aprila u 18.30 sati će biti izvedena predstava „Ko smo?“ u režiji Lane Delić i u produkciji Scene „Studio“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je nastala na osnovu dijelova iz dramskih tekstova „Ljubavnici“ Harolda Pintera, „Početnici“ Vladimira B. Popovića i „Lutka“ Mire Gavrana. Također, u tekst predstave su implementirane dramatizirane scene iz filma „Intervju“ Evana Goldberga i Setha Rogena, kao i dijelovi drugih tekstova koji se bave sličnom tematikom. Predstava „Ko smo?“ je duodrama koja se bavi odnosom bračnih parova, te stalnim pitanjima ko smo i šta želimo od svojih bračnih partnera. Također, postavlja pitanja braka i ljubavi na komičan način. U predstavi igraju: Lana Delić i Ibrahim Tatar.

Već tradicionalno, subota u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je posvećena mlađoj pozorišnoj publici, te će 24. aprila u 18 sati biti izvedena omladinska predstava „Most“ u režiji Ermine Nišić i Miroljuba Mijatovića, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a. Naime, radi se o tekstu Jetona Neziraja koji podsjeća na „Romea i Juliju“, što zbog same simbolike mosta, što zbog borbe da se realizuje ljubav i pomire posvađana sela. U predstavi igraju članice i članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene: Adna Čolić, Ema Duraković, Sara Džanić, Armen Hodžić, Zaim Ibrahimagić, Ana-Marija Jurić, Ajna Kadrić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Lorena Palavra, Amina Salihović, Evhad Sivac, Lajla Šarić. Koreografiju predstave potpisuje Semir Šerić.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama propisanim od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona.

 

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica