U Muzeju grada održan koncert za harmoniku Ivana Bonića i Edvina Halilovića

Koncert za harmoniku održali su u četvrtak u Muzeju grada Zenice mladi Ivan Bonić i Edvin Halilović.

Na nedavno održanom Svjetskom kupu učenika i studenata harmonike u Minhenu, oni su ostvarili zapažene rezulate. Edvin Halilović, bivši učenik Srednje muzičke škole u Zenici a sada student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, osvojio je treće mjesto. Kaže da je rezultatom više nego zadovoljan. Svoj muzički temelj u Sarajevo je ponio iz Zenice. “Tako je, svoj muzički temelj ponio sam iz Osnovne i Srednje muzičke škole u Zenici gdje sam osnove harmonike savladao kod profesorice Belme Čahut a u Srednjoj kod profesora Hajrudina Mahmića a uz veliku pomoć profesorice Emine Berbić“, podsjeća Edvin Halilović. Rade Radović, profesor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu kaže kako im je iz Zenice stigao vrhunski talenat.

“Zadovoljstvo je raditi sa jednim tako talentovanim i mladim čovjekom. Uspjeh koji se desio u Minhenu mogao se očekivati. Grad Zenica i cijela BiH treba da bude ponosni na njega jer ovo je istorijski uspjeh obzirom da se niko iz BiH nikada nije tako visoko plasirao na jednom tako prestižnom takmičenju“, ističe profesor Radović. Ivan Bonić, maturant Srednje muzičke škole Zenica u klasi juniora osvojio je vrijedno šesto mjesto što smatra izvrsnim rezultatom. “Trudili smo se i mnogo rada i vremena uložili u to takmičenje. Veoma smo zadovoljni i ja i profesorisa Emina Berbić ali naravno da uvijek može bolje. Radili smo par mjeseci van škole i nastave koja je bila ograničena zbog pandemije Covid 19. Trudili smo smo se i tražili prostore gdje ćemo vježbati i zaista smo zadovoljni šestim mjestom u drugom krugu takmičenja“, kaže Ivan Bonić.

On će svoje muzičko usavršavanje dogodine nastaviti na prestižnoj Muzičkoj akademiji u Gracu u Austriji. Edvin i Ivan, dio svog raskošnog talenta, koji će se tek razvijati, uz pomno odabran repertoar, pokazali su brojnoj publici u zeničkom Muzeju.

 

Izvor: zenicainfo.ba