U nedjelju premijera predstave „Most“ u Zeničkom pozorištu

Predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Most“, premijerno će biti izvedena u nedjelju u sklopu Internacionalnog festivala edukativnog teatra. Press konferencija održana je danas.

Domaćin IFETA- BNP ponudit će premijernu izvedbu predstave za mlade „Most“. Rađena je po motivima teksta Jetona Neziraja a režiju potpisuju Miroljub Mijatović i Ermina Nišić. U predstavi igra 15 mladih glumaca koji su, kaže Mijatović, udružili svoje kreativne snage da progovore o onome što muči njihovu generaciju i kakva su im očekivanja.

“I naravno da se unutar onoga što se zove interkulturalno učenje pozabavimo i predrasudama. Predrasudama kao nečemu što nas koči, ne da nam da normalno funkcionišemo i što nas ograničava. Oni, baveći se glumom pokušavaju se boriti protiv onoga što ih ograničava i sputava, nastoje raditi na svojoj izvrsnosti i mislim da su, i mi sa njima, ovaj put napravili jednu dobru predstavu koja će imati svoj dug i uspješan pozorišni život“, kazao je Miroljub Mijatović, reditelj predstave i direktor BNP Zenica.

Među brojnim mladim ansamblom ove predstave je i Harun Milak. Rad tokom pandemije, kaže on, bio je otežan ali bilo je to jedno predivno iskustvo. Šta mlada publika može očekivati od ove predstave.

„Naučit će da predrasude ne moraju biti istinite i da smo uglavnom svi isti. Među nama nema puno razlike bez obzira iz kog dijela svijeta smo. Isti smo, trebamo biti zajedno i raditi zajedno kao i mi što smo radili na ovoj predstavi“, poručio je mladi Harun Milak.

Ermina Nišić, istaknuta glumica, surediteljka je sa Miroljubom Mijatovićem. Kaže kako ovo nije njeno prvo rediteljsko iskustvo ali jeste prvo u BNP-u te da je mnogo na ovom planu naučila upravo od Miroljuba.

“Sretna sam što sam angažirana, sretna sam što radim sa djecom, koja su inače nešto u šta moramo ulagati ljubav, savjete i iskustvo. Prenijeti im sve ono dobro, o čemu mi mislimo da je dobro a trebamo biti sigurni da je to dobro. Rad u pozorištu je nešto posebno dobro.”

Premijera predstave „Most“ u sklopu festivala IFET zakazana je za nedjelju 13. decembra u 18 sati na Maloj sceni.

 

Izvor: zenicainfo.ba