U petak i subotu premijera predstave “Sedam strahova”

Povodom premijere predstave „Sedam strahova“ koja će biti izvedena u petak i subotu danas je u Bosanskom narodnom pozorištu upriličena konferencija za medije. Selma Spahić režira ovu predstavu po motivima istoimenog romana književnika i novinara iz Zenice Selvedina Avdića.

Nakon „Moje fabrike“ ovo je njena druga inscenacija Avdićeve proze na daskama zeničkog pozorišta.

“Selvedin Avdić mi je inspirativan iz više razloga. Prvenstveno što je predivan pisac, a onda i zbog toga što se bavi ovim gradom na jedan vrlo specifičan način. Otkriva sve ono zaboravljeno, sve ono što smo gurnuli pod tepih kao i neke sudbine koje su važne za ovaj grad i za naše kolektivno naslijeđe, osjećaj solidarnosti i radničke prošlosti, a polako se sve zaboravlja ili iščezava. Meni su ti narativi važni i važno je da ih stavim na scenu, a sedam strahova je u tom smislu korak dalje, nešto što se bavi recentnom prošlošću koja je dosta mračna i koja je traumatična za sve nas i o čemu se ne govori u javnoj sferi i to je ono što roman na jedan divan način kroz fikciju otvara vrlo iskreno i temeljito i to smo nastojali da uradimo i sa predstavom”, kazala je tokom press konferencije redateljica Selma Spahić.

Selma Spahić

Uz Selmu Spahić dramatizaciju potpisuje Emina Omerović.

“Kompletan proces rada na ovoj predstavi bio je emotivan i zaista je teško o njoj govoriti, a ne biti emotivan i da vam tijelo ne reaguje”, kazala je sa puno emocija Emina Omerović.

Emina Omerović

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović.

“Uvijek mi je zadovoljstvo raditi sa Selmom Spahić jer se trudila da proces rada prođe bez stresa kao i svih negativnih osjećanja. Sve to je radila s puno ljubavi, čisto iz svoje divne ljudske potrebe da nas zaštiti i da nam pomogne da prođe sve u najboljem redu. Mogu reći da su nam dva mjeseca rada na ovoj predstavi protekla u čistom zadovoljstvu, sreći i kreativnom izražavanju”, kazala je Selma Mehanović.

Selma Mehanović

Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret zadužen Thomas Steyaert. Premijera je predviđena za petak i subotu na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u 19 sati i 30 minuta.

 

Izvor: zenicainfo.ba