VI IFET tokom decembra u zeničkom BNP-u

Povodom objave programa nastupajućeg VI internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2020. koji će se održavati od 5. do 27. decembra u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, održana je danas konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Prema riječima direktora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljuba Mijatovića ovogodišnji VI IFET će biti održan bez tradicionalnih smotri dramskog stvaralaštva osoba sa posebnim potrebama i poteškoće u razvoju, kao i bez smotri dramskog stvaralaštva vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Kako je izjavio Mijatović, smotre dramskih stvaralaštva su odgođene do narednog Festivala bh. drame u okviru kojeg će, kako se nada, biti izvedene. No, ovogodišnji program VI internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2020. obuhvata ukupno devet programskih aktivnosti, odnosno devet izvedbi predstava. Program VI IFET-a će biti izveden svakog vikenda u mjesecu decembru i u okviru njega će biti izvedene predstave u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Pozorišta lutaka Mostar, Pozorišta za decu Kragujevac, Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja i Dramskog studija Dada, te Studio „Treatra“ iz Zenice.

Mijatović je napomenuo da gostovanja pozorišta izvan zemlje jesu uvjetovana higijensko-epidemiološkim mjerama i da postoji mogućnost online izvođenja. Ovogodišnji vrtićki program je osmišljen tako da vrtići preuzmu snimak predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i da upriliče gledanje unutar svojih prostorija. VI IFET će također uključivati premijernu izvedbu predstave „Most“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koja je planirala za nedjelju, 13. decembar u Zeničkom pozorištu.

Bosansko narodno pozorište Zenica sve svoje programske aktivnosti izvodi u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.