Kapri torta sa malinama

Sastojci

kora:

  • 10 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 12 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 100 grendane crne čokolade

crveni fil:

  • 500 gsjvežih ili smrznutih malina
  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 2 kesicepudinga od malina
  • voda za razmutiti puding

žuti fil:

  • 600 ml mlijeka
  • 10 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 kašike brašna
  • 2 kesice Burbon vanile
  • 250 g maslaca

čokoladni preliv:

  • 200 g crne čokolade
  • 70 g maslaca
  • 3 kašike ulja

čokoladni šlag:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 ml mlijeka
  • 200 g crne čokolade

 

Priprema

1. Ispeći dvije korice u kalupu 22×35 po:

5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umiješati 1 prosijanu kašiku brašna, 6 kašika samljevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.

S obzirom da su korice tanke, pažljivo peći.

2. Crveni fil.

Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, zatim dodati 500 g malina. Dodati dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve umiješati i kuhati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, ali ne previše.

3. Žuti fil.

Umutiti 10 žumanjaka sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mlijeka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike ibrašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuhati u  600 g preostalog mlijeka koje je stavljeno da se kuha. Stalno miješati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.

Na kraju u vrući fil dodati 2 kesice Burbon vanile.

Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno pjenasto umućeni maslac.

Sve sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.

4. Čokoladni premaz:

200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umiješati i sjediniti, te ostaviti da se prohladi prije premazivanja preko žutog fila.

5. Filovati:

– na koricu prvo premazati polovinu smjese od crvenog fila

– zatim preko crvenog premazati polovinu količine žutog fila

– preko žutog čokoladni premaz

– ponoviti (korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil)

– ostaviti je da se hladi

6. Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.

Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u posudu za mućenje. U posebnoj posudi staviti mlijeko i slatku pavlaku, a potom staviti da proključa. Nakon što prolkuča preliti čokoladu, pa miješati kontinuirano dok se čokolada ne istopi. Prvo ohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.

Ukrasiti svježim malinama.