Sastojci
kora:
- 10 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 12 kašika mljevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 100 grendane crne čokolade
crveni fil:
- 500 gsjvežih ili smrznutih malina
- 300 g šećera
- 2 dl vode
- 2 kesicepudinga od malina
- voda za razmutiti puding
žuti fil:
- 600 ml mlijeka
- 10 žumanjaka
- 150 g šećera
- 3 kašike gustina
- 2 kašike brašna
- 2 kesice Burbon vanile
- 250 g maslaca
čokoladni preliv:
- 200 g crne čokolade
- 70 g maslaca
- 3 kašike ulja
čokoladni šlag:
- 200 ml slatke pavlake
- 50 ml mlijeka
- 200 g crne čokolade
Priprema
1. Ispeći dvije korice u kalupu 22×35 po:
5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umiješati 1 prosijanu kašiku brašna, 6 kašika samljevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.
S obzirom da su korice tanke, pažljivo peći.
2. Crveni fil.
Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, zatim dodati 500 g malina. Dodati dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve umiješati i kuhati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, ali ne previše.
3. Žuti fil.
Umutiti 10 žumanjaka sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mlijeka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike ibrašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuhati u 600 g preostalog mlijeka koje je stavljeno da se kuha. Stalno miješati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.
Na kraju u vrući fil dodati 2 kesice Burbon vanile.
Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno pjenasto umućeni maslac.
Sve sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.
4. Čokoladni premaz:
200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umiješati i sjediniti, te ostaviti da se prohladi prije premazivanja preko žutog fila.
5. Filovati:
– na koricu prvo premazati polovinu smjese od crvenog fila
– zatim preko crvenog premazati polovinu količine žutog fila
– preko žutog čokoladni premaz
– ponoviti (korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil)
– ostaviti je da se hladi
6. Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.
Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u posudu za mućenje. U posebnoj posudi staviti mlijeko i slatku pavlaku, a potom staviti da proključa. Nakon što prolkuča preliti čokoladu, pa miješati kontinuirano dok se čokolada ne istopi. Prvo ohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.
Ukrasiti svježim malinama.