Nagrađena zenička “Hadžijska sudžuka” na putu da postane brend

Ocjenjivački žiri 5. februara pregledao je 48 uzoraka sudžuka pristiglih iz gradova regiona na Prvi međunarodni festival sudžuka održan u Brčkom. 

Stručnjaci prehrambene industrije 12. februara su prema strogim propisima, odlučili da upravo zenička sudžuka dobije priznanje najbolje. Naš sugrađanin, Mehmed Mangić, vlasnik mesarskog obrta „Meša“ njen je proizvođač, a ovo priznanje je potvrdilo da višedecenijski  predan rad i posvećenost poslu rezultira nagradama i što je bitno na mnogim je zeničkim i bosanskohercegovačkim trpezama.

Kako kaže Mangić, dobio je poziv za učešće na festivalu od odgovornih manifestacija, a prema preporuci svih onih koji već godinama znaju da su kupujući njegovu sudžuku kupili kvalitetan domaći, proizvod. Nagrađena sudžuka već odavno je poznata kao Hadžijski sudžuk, zna se već odavno da je zenički, najbolji, a sada je sve to i zvanično potvrđeno i to na međunarodnom, regionalnom nivou.

„Promatrano je kupno 48 uzoraka iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sandžaka, Brčko distrikta  i Bosne i Hercegovine. Žiri je ocjenjivao sam izgled proizvoda, njegov presjek, strukturu, miris, aromu, okus i ostale parametre koji su u natjecateljskoj utrci ključni. Visoke ocjene vodile su odluci da je Hadžijski sudžuk bolji od svih ponuđenih. Ja kao proizvođač uvijek se trudim da postignem najviši nivo kvaliteta, a ono što je prvo potrebno jeste izuzetan odabir mesa, strogo poštovan proces proizvodnje i naravno, receptura koja je Hadžijski sudžuk svrstala u najbolji regionalni sudžuk“, kaže Mangić.

Samo učešće na Privredno-turističkoj manifestaciji „Sudžuka fest 2021“ ,prvom međunarodnom festivalu sudžuke, pokazatelj je uspjeha na tržištu, nagrada je zvanična potvrda, a ambicije su da se zenički Hadžijski sudžuk brendira. Vlasniku mesarskog obrta „Meša“, Mehmedu Mangiću predstoji procedura koja će proizvod tako ozvaničiti. Tako ćemo pored raznih brendiranih proizvoda ostalih bosanskohercegovačkih gradova imati i brendirani zenički Hadžijski sudžuk.

“Bosna i Hercegovina ima kapacitete u svakom pogledu za proizvodnju kvalitetnog i raznovrsnog asortimana. Nastojim učestvovati u tome i doprinijeti da se na trpeze plasira domaći proizvod. Trud je prepoznat na stručnom nivou regionalnog prostora. Nadam se da će ubuduće pri odabiru proizvoda naši kupci na deklaraciji proizvoda tražiti bosanskohercegovačku oznaku”, istakao je Mangić.

 

Izvor: zenicainfo.ba