SASTOJCI
TIJESTO
Oštro brašno Klas 200 g
Maslac 150 g
Šećer u prahu 2 kašike
Kakao u prahu 2 kašike
Prstohvat soli
Voda 2 kašike
PUNJENJE
Tamna čokolada sa 72 % kakaa 250 g
Vrhnje za šlag 250 ml
KARAMELIZACIJA KRUŠAKA
50 g šećera
Kruške 2 kom
Bademi po želji
PRIPREMA
Zamjesite tijesto tako što ćete suhe sastojke izmješati u posudi, a zatim dodati maslac izrezan na kockice, a zatim izmješati dok maslac ne postane dio mrvičastog tijesta.
Zatim u ovu smjesu dodajte 2 kašike vode i zamjesite čokoladno glatko tijesto.
Tijesto stavite između dvije folije, ravijajte na željenu debljinu i stavite u hladnjak da se ohladi na barem 30 minuta.
Jednostavni ganache od tamne čokolade napravite tako što u 250 ml slatkog vrhnja za šlag dodate 250 g tamne čokolade te otopite čokoladu u vrhnju na laganoj vatri. Ganache miješajte cijelo vrijeme i pustite ga da zakuha. Kada je gotov odložite ga sa strane da ohladi na sobnoj temperaturi.
Čokoladno tijesto izrežite i stavite u kalupe željene veličine ( može 4 manja kalupa) i pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
U manjoj tavi istopite 50 g šećera a zatim dodajte tanko narezane šnite krušaka i pustite da prokuha.
Na kraju tamni ganache prelijte u pečena čokoladna tijesta, a na vrh stavite karamelizirane kruške, malo karamel umaka koji je nastao u procesu karamelizacije krušaka i pospite komadićima badema.
Una Selimović, Zenica