7 biljaka koje morate imati u kući

Ako ste ljubitelj cvjetnih oaza i zelenila, spojite ugodno s korisnim. Umjesto biljaka koje “kradu” kiseonik prebacite se na počišćivačice vazduha.

Zahvaljujući istraživanjima međunarodne inicijative Biljke za ljude iz Dizeldorfa dobili smo listu poželjnih biljaka, koje odlično filtriraju vazduh, uklanjaju štetne materije (i sve prisutan formaldehid), povećavaju količinu kiseonika… Svekvin jezik, đavolji bršljan, zmajevac i nisu baš lijepa imena za ovako korisne biljke, ali to ne znači da im ne trebate dati šansu.

Areca palma može da naraste 1,5 m u visinu i proizvodi dovoljno kiseonika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” vazduha.

Svekrvin jezik (Sanseverija), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljendioksida u kiseonik. Savršena za spavaće sobe.

Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku ili uopšte u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi (u kancelarijama), jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz vazduha.

Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku (ako ste u mogućnosti) držati u kupatilu.

Brdska palma takođe upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha.

Spatifilum upija toksine iz farbi ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizuje radijacije elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računara ili TV-a. Takođe, mnogi je rado smiještaju u kupatila, jer dobro uklanja spore buđi.