Kako maksimalno iskoristiti prostor u stanu

Različit raspored pojedinih prostorija te položaj vrata, prozora i grijaćih tijela, stvorit će veće ili manje mogućnosti za ostvarenje maksimalne iskoristivosti. Te elemente potrebno je posebno proučiti prilikom kupnje ili adaptacije stana ili kuće.

 

Preporučljiva minimalna širina ulaznog prostora je 130 do 140 centimetara. Ovakve dimenzije omogućit će postavljanje ormara ili komode širine 40 do 50 centimetara te svih ostalih potrebnih elemenata i osigurati širinu komunikacijskog puta od minimalno 90 centimetara.

 

Na taj način, ulazni prostor u stan ili kuću dobiva svoje sadržaje i uporabljivost, a ne služi samo za odlaganje cipela i prolazak prema ostalim prostorijama. Ako je ulazni prostor manje širine, npr. 100-120 centimetara, osim vješalica i ormarića za odlaganje obuće, prostor iskoristite postavljanjem polica širine 20-30 centimetara, koje će uvijek dobro doći za odlaganje različitih predmeta ili knjiga.

 

Kuhinja je specifičan prostor, koji je najčešće unaprijed definiran položajem instalacijskih priključaka. No unatoč tomu, razne tvrtke koje izrađuju kuhinje, mjerenjem će na licu mjesta sagledati sve nedostatke i prednosti izvedenog stanja te vam preporučiti optimalan smještaj elemenata i uređaja. Mogućnosti postave kuhinje u slovo L, U, I ili II nude različita praktična i efektna rješenja.

 

Odabir optimalna oblika kuhinje definirat će i potrebni razmak između elemenata postavljenih jedan nasuprot drugom, a koji treba biti minimalno 90 centimetara. Primjena visokih elemenata stvorit će više prostora za odlaganje posuđa i namirnica te se posebno preporučuje za male kuhinje. Standardna širina kuhinjskih elemenata je 60 centimetara, ali je dobro iskoristiti sav raspoloživi prostor i slobodne površine zidova te po potrebi ugraditi i dodatne elemente ili police manjih širina.

 

Spavaća soba rezervirana je za smještaj kreveta i ormara većih dimenzija. Najbolje rješenje smještaja sobnih vrata je ono koje stvara dovoljno slobodnog prostora iza vrata, minimalno 65-70 centimetara, kako bi se mogao postaviti klasični ili ugradbeni ormar.

 

Taj raspored otvara mogućnost postave ormara na dvije suprotne ili okomite strane sobe te stvaranja velikog garderobnog prostora. Ako u ovakvo rješenje uklopite krevet s ugrađenom kutijom za odlaganje posteljine, dobit ćete maksimalnu iskoristivost spavaće sobe.

 

Dnevni boravak je najfrekventniji prostor i obično je opterećen najvećim brojem vrata, prozora i grijaćih tijela. Raspored ovih elemenata može ponekad biti toliko loš da veliki prostor dnevnog boravka u konačnici ima vrlo lošu iskoristivost. Bar jedna, u potpunosti slobodna površina zida, omogućit će smještaj željenih elemenata namještaja bez obzira na njegove dimenzije i kompoziciju.

 

Smještajem kutne garniture i taburea umjesto dvosjeda, trosjeda i fotelje, stvorit ćete iste kapacitete za sjedenje, ali ćete zato olakšati vizualno prostor i stvoriti mogućnost postavljanja dodatnih elemenata, poput komode ili polica.

 

Kutnu garnituru preporučljivo je odabrati na razvlačenje s kutijom za posteljinu, i to zbog dva razloga: zbog gostiju koji će povremeni prespavati kod vas, ali i dodatnog prostora za odlaganje stvari.

 

Svaki stambeni prostor je specifičan i pruža različite mogućnosti za maksimalnu iskoristivost. Zahtjevi ovise ponajviše o samim stanarima i njihovu načinu života. Prilikom kupnje ili adaptacije stambenog prostora, sami ili uz pomoć stručnjaka, napravite sve analize vlastitih potreba te mogućnosti koje pruža prostor te tek nakon toga načinite konačan odabir.