6 pravila njege sobnih biljaka u zimskom razdoblju

Nema te kućanice koja ne uzgaja sobno bilje i koja ne voli da je gosti pohvale za taj trud i rad. Ponekad se događa da sobno bilje počne klonuti, posebno zimi i kada je uključeno centralno grijanje ili se loži. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostatka dnevnog svjetla i čistog i suhog zraka. Zato vam donosimo nekoliko savjeta, što napraviti kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

 

Prehrana sobnog cvijeća

Sobno cvijeće i lončanice ne bi trebalo držati na previše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebala bi se kretati između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba procvjetati, poput ciklame, azaleje ili božićnog kaktusa. Lončanicama sada obavezno i redovno uklanjajte suhe listove i uvele izdanke, kako bi  biljka mogla nesmetano rasti i razvijati se.

 

Nagle promjene temperature

Nagle promjene sobne temperature ne gode vašem cvijeću. Zato, ako stoje na mjestima gdje ima propuha, obavezno ga sklonite. Ovo važi čak i tada kada provjetravate sobe.  Cvijeće traži svjetlost, te lončanice trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

 

Presađivanje sobnog cvijeća

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanje. Međutim, ako baš neku biljku želite presaditi u veću lončanicu, obavezno nabavite novu zemlju, ali i lončanicu veću od prethodne.

 

Zalijevanje sobnog cvijeća

Većinu sobnog cvijeća u jesen i zimu treba rijetko treba zalijevati. Čak i kada se zalijeva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suhu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cvjeta zimi trebalo bi zalijevati na svaka dva do tri dana.

 

Lišće

U stanovima gdje se grije centralnim grijanjem zrak je suh, pa bi bilo dobro da stavite posude sa vodom na radijatore, ali i da lončanice odmaknete metar do dva od radijatora. Redovno orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. S druge strane ne odgovara biljkama s dlačicama kao što su afričke ljubičice.

 

Kaktusi

Po pravilu, kaktusi nisu zahtjevni, ali ih tijekom zimskih mjeseci držite u sobi koja ima najviše dnevne svjetlosti. Ako vam je san da i vaši kaktusi tijekom proljeća procvjetaju, nemojte ih zalijevati, osim kada je u stanu pretoplo. Ovo pravilo ne važi za božićni kaktus, koji tijekom zime ulazi u period cvjetanja.