Kako odabrati savršen pod za vaš životni prostor

Bez obzira na to da li se useljavate u nov dom ili poslovni prostor ili želite da osvežite stari, odabir poda je veoma važan korak na koji svakako treba obratiti pažnju. S obzirom na to da zauzima veoma veliku površinu u prostoriji, pod u velikoj meri utiče na opštu atmosferu u prostoru i samim tim na svakodnevi život korisnika tog prostora.

 

Podna površina je površina po kojoj će se hodati, možda čak i sedeti a ukoliko se radi o podu u privatnom prostoru, pod je često i površina koja trpi dečju igru, avanture, nestašluke i odrastanje.

 

Odabir poda je, dakle, proces pri kojem se prilagođava ukus i stil sa praktičnim zahtevima prostora. Ukoliko se na početku ovog procesa postave prava pitanja, odabir poda će zadavati mnogo manje glavobolje, a kao krajnji rezultat imaćete dugogodišnje zadovoljstvo i uživanje u podnoj površini.

Koja su dakle to pitanja koja treba postaviti prilikom odabira poda? Prvo što treba razmotriti jeste koliko je frekventan “saobraćaj” koji se dešava na podnoj površini, kao i koliko će osoba koristiti prostoriju i hodati po podnoj površini. Ukoliko se radi o podu u kući, faktor koji svakako treba razmotriti jeste da li će u kući boraviti i deca. A kućni ljubimci? Koliko će se često pod čistiti i koliko često će biti izložen vlazi? I naravno: koliko dugo želite da pod traje?

 

Kuhinje

 

U kuhinjama, izdržljivost i lakoća održavanja su najvažniji kriterijumi. Praktične podne obloge koje najčešće srećemo u kuhinjama su keramičke pločice i vinil, ali obloge koje takođe mogu mnogo da pruže prostoru u kuhinji a ne srećemo ih toliko često na našim prostorima su linoleum i drveni podovi. Pločice su izuzetno zahvalan izbor za kuhinju.

 

Trpe vlagu i povremene kulinarske nezgode koje su u kuhinji neizbežne. Održavanje je vrlo lako, čak i u slučaju velikih zaprljanja. Kada je estetika u pitanju, danas se na tržištu može naći veoma velik izbor pločica, kako luksuznih tako i onih u ekonomičnoj klasi. Jedina zamerka pločicama na koju treba obratiti posebnu pažnju je činjenica da je vlažan pod od pločica klizav. Ovo posebno može biti važno u slučaju kada se među korisnicima prostora nalaze deca ili starije osobe. Međutim, na tržištu takođe postoje i pločice koje su u mnogo manjoj meri klizave kada su vlažne, tako da se problem klizavog poda može rešiti odabirom ovakvih keramičkih pločica.

 

Vinil je jeftin, lak za održavanje, izdržljiv i dolazi u velikom broju boja i dezena. Međutim, mora se imati na umu da nije trajan koliko i keramičke pločice, iako novije vrste ovog materijala mogu imati veoma veliku trajnost. I dok je vinil svojevrsna „kopija„, linoleum možemo smatrati originalom.

 

Linoleum je hipoalergenski i ekološki materijal. S obzirom na to da sadrži antibakterijska i antifungicidna svojstva, održavanje je izuzetno lako i ne zahteva upotrebu hemikalija. Dovoljno je prebrisati ga vlažnom krpom i povremeno specijalnim premazima za linoleum koji su napravljeni od biljnih ulja.

 

Kupatilo

 

Problem sa kojim se najčešće srećemo u kupatilu je vlaga. Stoga, slično kao i u kuhinji, zahvalan izbor su pločice, i iz estetskog i iz praktičnog ugla. Međutim, upravo zbog vlage u kupatilu treba obratiti pažnju na to da su pločice klizav materijal i prema tome birati one koje će se manje klizati kada su vlažne.

 

Luksuzan izbor za pod i obloge u kupatilu je mermer. U slučaju da se odlučite na korak da ugradite mermer u kupatilu treba angažovati profesionalne i iskusne majstore. Takođe, kada se radi o podu u kupatilu, materijali koji se upotrebljavaju često su hladni, tako da se u kupatilu mogu upotrebljavati različite prostirke strateški pozicionirane na mestima ispred lavaboa, kade i wc školjke. Prostirke u kupatilima ne samo da čuvaju od hladnoće već mogu biti i izuzetno dekorativan element.

 

Dnevne i spavaće sobe

 

Kada se radi o ostalim prostorijama u domu, izbor podne obloge najviše zavisi od ličnog ukusa korisnika prostora. Pod može biti od pločica, kamena, mermera, drveta, prekriven tepihom, ili kombinacija svih ovih materijala. Keramičke pločice pružaju širok spektar mogućnosti i mogu se naći po povoljnim cenama. Takođe, efekat koji se različitim pločicama kao i njihovom kombinacijom može postići može biti klasičan, elegantan, umetnički, otkačen…

 

Upotrebom pločica je moguće postići veoma kreativnu i egzotičnu atmosferu u prostoriji, sve u zavisnosti od želja i potreba korisnika. Međutim, mora se imati na umu da su pločice dosta hladan materijal koji se prija tokom vrelih letnjih meseci, tako da mogu predstavljati idealno rešenje za vikendice i prostore koji se koriste tokom leta. Tokom zime imamo više potrebe za toplotom i ušuškanošću, i upravo ovakvu atmosferu mogu da pruže drvene podne obloge.

 

Drveni podovi su prirodno lepi i elegantni i pružaju toplu atmosferu prostoriji. Izbor ovakve podne obloge nudi širok spektar mogućnosti, bez obzira na to da li se radi o brodskom podu ili parketu. Ukoliko odluka padne na brodski pod, možete dobiti rustičan i elegantan izgled jednostavno zadržavajući prirodnu boju drveta.

 

Brodski pod se takođe može prefarbati bojom po izboru a da se ne izgubi utisak i atmosfera koju daje drvo. Daske mogu biti različitih širina što u prostoru može stvoriti različite efekte. Međutim, najpopularniji drveni pod kod nas je parket. Kada se govori o parketu, postoji izbor različitih vrsta i načina slaganja parketa. Takođe, parket se izrađuje od različitih vrsta drveta. Cena parketa zavisi od kvaliteta i vrste drveta od kojeg je parket izrađen. Ono na čemu ne treba previše štedeti kada je ugradnja parketa u pitanju jeste parketar koji će ugraditi parket na profesionalan način. Još jedna podna obloga koju treba pomenuti je laminat.

 

Laminat je jeftinija zamena za parket ili brodski pod, ali ne nužno i nekvalitetnija. Laminat je izuzetno estetski atraktivan, može se naći u različitim bojama i dezenima i veoma lako se postavlja. Iako drvene obloge mogu da budu idealno rešenja za većinu prostorija u domu, u jednoj prostoriji je dobro izbegavati postavljanje podnih obloga.

 

Podrumi su često izloženi velikoj vlazi iz podloge, tako da postavljanje drvenog poda u podzemnim etažama može prouzrokovati probleme sa podnom podlogom. Ukoliko ipak želite efekat drvenog poda u podrumu, najbolje rešenje kojim ćete izbeći probleme usled vlage je laminat.

Konačno, važan element svakog poda je tepih.

 

Tepih pruža toplotu i stvara intimnu atmosferu u svakoj prostoriji. Bez obzira na to da li ste ljubitelj tepiha od vune ili od sintetičkih materijala, na tržištu se danas može naći širok izbor tepiha koji mogu da se uklope u svaki kućni budžet. Tepih ne samo da greje prostoriju, on često upotpunjava podnu oblogu i važan je element i ukras u prostoru.

 

Odabir poda je velika odluka, ali ne nužno i stresna. Planirajte unapred, postavljajući sebi važna pitanja: ko će koristiti pod, koju atmosferu želite da postignete u prostoriji, koliko truda i novca želite da uložite u održavanje i ugrađivanje poda? Kada učinite to, bićete na dobrom putu da nađete savršen pod.