Kućni dekor: Ukrasite zidove vašeg doma poput profesionalca

Cute girl painting the wall.

Najjeftiniji i najbrži način da potpuno promijenite dosadašnji izgled vašeg doma su – zidovi! Naučite kako da ih dekorišete i napravite vaš dom udobnijim i atraktivnijim mjestom…

Kako biste se pozabavili tehnikama ukrašavanja zidova, poigrajte se bojama, dezenima i teksturama koje će vašoj sobi dati poseban stil i karakter.

Boja zidova

Obojite zidove svijetlim i neutralnim bojama. Hladne boje, poput plave ili zelene djeluju opuštajuće, dok tople boje, kao što su žuta i crvena, stvaraju intimnu atmosferu. Ako želite da razvedrite vaš dom, obojite samo jedan zid u sobi u jarkoj boji! Boja zidova se ne mora isključivo koristiti kao klasična tehnika šaranja. Možete ih ukrasiti i na ovaj neobičan način. Iskoristite šablone, te na zidovima ispišite vaše omiljene citate i nacrtajte slike. Tapete mogu biti još jedna opcija uz pomoć koje možete osvježiti vaš prostor!

Prekrijte zidove tkaninom

Ako vam bojenje zidova trenutno predstavlja preveliku promjenu ili veći izdatak, možete se opredjeliti za ukrašavanje zidova tkaninom. Sve što treba da uradite je da pronađete odgovarajući materijal- platno ili manji tepih, koji ćete okačiti na neki prazan i bezličan zid. Pored toga, ovaj materijal može zamijeniti dosadašnju zavjesu. Predlažemo vam da obratite pažnju na veličinu tkanine. Ona ne bi trebalo da bude predugačka kako ne bi visila i izgledala neuredno, pogotovo ako je okačite na prozorska krila ili balkonska vrata. Zato vam preporučujemo da odaberete lagan i prozračan materijal, kako bi svjetlost dopirala u vaš dom. Ako se opredjelite isključivo za kačenje tkanine na zidove, možete birati i neke teže materijale.

Slike na zidu

Na zid rasporedite ramove za slike, umjetnička djela, ogledala i tanjire. Okačite ih zajedno na zid, kako biste postigli pravi efekat. Ako ste ljubitelj klasičnog stila i elegancije, povedite računa da se boje, oblici i veličine ukrasa za zidove uklapaju. Ukrasi na zidu treba da budu pavilno raspoređeni i postavljeni u istoj visini. U slučaju da poželite da napravite neobičnu i prijatnu atmosferu, opustite se pri dekorisanju zidova. Postavite različite vrste ukrasa, u razlitičitim bojama i oblicima, ali i na različitim visinama. Neka sve bude u vedrom duhu, kako bi vaš dom bio jako prijatno mjesto.

Police na zidu

Drvene ili gipsane zidne police mogu obogatiti vaš prostor a ujedno ga i uštedjeti. Na policama možete postaviti dekorativne predmete, kao što su svjeće, vaze, ukrasi, ali i knjige, slike, ili lampu. Ovi predmeti će uljepšati vaš dom i pružiti mu toplinu. Ugaone zidne police su odlične za iskorištavanje prostora, te se možete opredjeliti i za njihovu kupovinu. Na njih možete odložiti sve sitnice koje vam trenutno ne trebaju.