Multifunkcionalni namještaj: pravi odgovor za male prostore

Komadi namještaja koji u sebi objedinjavaju nekoliko funkcija idealno su rješenje u malim stanovima i kućama. Živite li u prostoru kojem kronično nedostaje kvadrata ili jednostavno želite što bolje iskoristiti svaki centimetar svoga doma, nudimo vam prijedloge koji će vas inspirisati.

Jedan od glavnih problema u opremanju malih stanova i kuća jest kako staviti sve potrebne sadržaje da bi prostor bio funkcionalan i zadovoljio sve naše potrebe. Svaka prostorija mora sadržavati nužne komade namještaja, no mali broj kvadrata zna nas onemogućiti u ispunjavanju toga zahtjeva. Arhitekti i dizajneri običavaju to gledati s pozitivnije strane pa na ovakvu situaciju ne gledaju kao problem nego kao izazov, smatrajući da rješenje uvijek postoji. Takav stav trebali bismo i sami preuzeti kada opremamo svoj životni prostor – bilo da je riječ o stanu, kući, apartmanu za odmor…

Jedan od izazova (ujedno i spasonosno rješenje) je svakako multifunkcionalni namještaj. Sofe, ormari, komode i ostali namještaj koji ima više namjena veliki su saveznici u prostorima manje površine. Donosimo nekoliko ideja kako ne samo na velikim nego i manjim komadima namještaja možete objediniti nekoliko funkcija i pritom postići zavidan estetski nivo.

DODATNE ULOGE SJEDEĆEG NAMJEŠTAJA

Sofe, fotelje i kutne garniture idealno su rješenje kada nam dnevni boravak služi i kao spavaća soba ili nemamo gostinjsku sobu. U samo nekoliko poteza sjedeći se namještaj pretvara u ležaj za jednu, dvije pa čak i tri osobe, ovisno o veličini same garniture. Novije generacije namještaja, potpomognute tehnologijama, stvaraju od garnitura krevete na kojima je doista ugodno spavati. Zbog toga ovi ležajevi nisu samo privremeno ili pak povremeno rješenje, nego trajno. Međutim, to nije jedina dodatna funkcija rasklopivih sjedećih garnitura.

Inovativni i praktični dizajn omogućio je dodatni skladišni prostor ispod sjedišta (u obliku manjih ili većih ladica koje se izvlače) te sklopive stoliće s bočnih strana, koji su idealni u malim prostorima jer nude dodatni prostor za odlaganje sitnica i posluživanje. Također, bočne strane garnitura za sjedenje u sebi znaju skrivati ormariće za skladištenje sitnica ili biti otvorene police za knjige.

Taburei i klupe sjajan su dodatak svakom boravku, ali i drugim prostorijama u domu. Dobrodošli su u hodnicima, spavaćim sobama, pa čak i kupaonicama. Čine jak stilski akcent, naročito ako posvetimo pažnju njihovoj boji i uzorku, a istovremeno služe kao elementi za sjedenje, posluživanje napitaka i jela, torbi, ručnika i drugih sitnica, ovisno u kojoj prostoriji se nalaze. Također, ovakvi dijelovi namještaja mogu biti sjajan dodatak za dječju igru, crtanje, čitanje…

ISKORISTITE MAKSIMALNO KREVET

Kreveti, baš poput sjedećeg namještaja, mogu imati nekoliko funkcija te skrivati dodatni skladišni prostor, ponajprije ispod samog ležaja. Kada je riječ o doista maloj prostoriji, umjesto ladica, koje trebaju prostora da bi se izvukle, do mjesta za pohranu dolazi se dizanjem gornjeg dijela kreveta. Tako se maksimalno štedi prostor. Iako je do stvari doista lako doći, ovakav spremišni prostor idealan je za one komade koje trenutno ne trebamo, ili barem ne svakodnevno – rezervne jastuke, deke, poplune te obuću i odjeću koja nije sezonska.

SKRIVENI LEŽAJEVI

Pored sjedećih garnitura koje mogu postati ležajevi, izvrstan odgovor na ovakve zahtjeve su kreveti koji se izvlače ispod kreveta na sprat, iz ormara ili pak zida. Bilo da su u dnevnoj, radnoj ili dječjoj sobi, izvlačni ili sklopivi zidni ležajevi štede dragocjeni prostor koji inače služi za klub stolić, prostor za igru i druženje djece, slobodnu prohodnost prostorijom…

Mnogi “obični” kreveti s jednim ležajem ili oni na sprat u dječjim sobama nude opciju izvlačenja drugog odnosno trećeg ležaja koji može biti svakodnevni ležaj  djetetu ili ugostiti prijatelje vaše djece kada žele provesti vikend kod vas.

KREATIVNI KREVETI NA SPRAT

U malim stanovima sve češće su opcije kreveta na sprat ispod kojih je osmišljeno nekoliko funkcija – radni prostor, ladice za odlaganje rublja i igračaka, mjesto za igranje, ormari za garderobu… Roditelji se odlučuju za ovakav koncept uređenja i kada sobu dijeli dvoje ili više braće i sestara. Na ovaj način svako od njih dobiva veću dozu privatnosti i osjećaja da doista ima svoj kutak, svoje malo carstvo. No, to nisu sve mogućnosti kreveta na sprat – mnogi od njih imaju mogućnost razdvajanja što je izvrsna opcija kada djeca dobiju veću sobu pa ima dovoljno prostora za dva samostalna ležaja.

MALI MULTIPRAKTICI

Manji komadi namještaja, unatoč svojoj maloj površini, također mogu pravi funkcionalni multipraktici. Radije se odlučujemo za sofu ili ugaonu garnituru kada želimo u dnevnom boravku imati dodati ležaj. No, i fotelja od tekstila je izvrsno rješenje, ali ne samo za boravke nego i radne i dječje sobe. Kada se rastegne, postaje pravi, udobni ležaj.

Moderni dnevni boravci obožavaju taburee jer znaju podići cijeli prostor, a uz to nude dodatno mjesto za sjedenje. To je posebno efektno u malim stanovima, jer taburee možemo, kada nam ne trebaju za sjedenje, staviti ispod stola kako bismo imali prohodniji prostor. Pored toga, taburei su i dodatni prostor za odlaganje stvari, a mogu preuzeti ulogu pomoćnog stolića u boravku ili mini bifea u blagovanju. Nove linije taburea otišle su korak dalje u svojoj praktičnosti – njihova unutrašnjost je spremište za deke, jastuke, papuče…

Stolić za šminkanje u spavaćoj sobi postao je u suvremenom načinu stanovanja privilegij. Male spavaonice istisnule su ovaj dio namještaja, no mnogi ipak rješenje iznađu u uskim konzolnim stolovima koji doista ne zauzimaju puno mjesta, te sklopivoj stolici koja se odloži uz zid ili pak tabureu koji se može podvući ispod stola. Dodatni praktični adut je ogledalo za šminku koje služi i kao kutija za nakit.

Mali stanovi, vikendice i apartmani često nemaju mogućnost za zaseban prostor blagovanja – ili je ono dio kuhinje ili se rješenje traži u šanku ili kuhinjskom otoku koji imaju nekoliko funkcija. Zanimljivo i praktično rješenje, naročito za one koji nemaju puno članova porodice i često jedu izvan kuće jest klub stolić u boravku koji se po potrebi može podignuti na željenu visinu kako bi se na njemu moglo i jesti.

ZA BORAVKE NA OTVORENOM

Za kuhinje, blagovanja, ali i balkone, terase i male vrtove izvrsno rješenje su stolice koje se po potrebi mogu sklopiti i odložiti, ostavljajući više prostora. Osobito praktične su tanje drvene sklopive stolice, dizajnirane tako da ih se može objesiti na zid na kojem postaju i zanimljiv dio dekora. Pored sklopivih stolica, istu karakteristiku mogu imati i stolovi.