Odvažite se napokon za vertikalni vrt, veliki hit na balkonima i terasama

Za sve koji žive u gradu, a obožavaju zelenilo i prirodu te se bave mišlju da uzgajaju eko hranu, vertikalni vrt je idealno rješenje. Ne zauzima puno prostora, a možete na njemu paralelno uzgajati cvijeće, povrće i začine. Uz to, oni spretniji mogu ga sami napraviti!

 

Dizajneri interijera i pejzažni arhitekti rekli bi vam najprije kako su vertikalni vrtovi pravi hit – kako u interijeru, tako i eksterijeru. A nutricionisti i agronomi istaknuli bi prije svega korist koju imamo od takvog vrta, naročito ako na njemu sadimo začine i povrće. Mnogi su bili skeptični hoće li im uspjeti uzgojiti blitvu, mrkvu, ružmarin ili bosiljak na malenom balkonu višespratnice, u maloj teglici u koju ne stane ni kilogram zemlje. No, iskustva su pokazala da je to itekako moguće.

 

Dobro je informisati se prije sadnje o tome koje sve vrste cvijeća, začina i povrća možete posaditi u vertikalne vrtove s obzirom na izloženost balkona suncu odnosno hladovini. Od nekih ćete vrsta možda morati i odustati ili jednostavno nećete moći puno očekivati. No, priroda je čudesna i voli iznenaditi, tako da je sve moguće.  Također, vodite računa o drenaži i od kakvih materijala bi bilo najbolje odabrati teglice.

 

Vertikalni vrtovi su uz to pravi dašak prirode za vaš dom – kako je u ljetnim mjesecima balkon produženi dnevni boravak, imat ćete osjećaj da je vaš stan negdje drugo a ne na gradskom asfaltu. Svježina i mirisi bilja stvorit će posebnu atmosferu, a balon će izgledati znatno ljepše.