Proljeće nam dolazi u dvorišta i vrtove

Dvorište i vrtovi su veoma važan dio svake kuće. Učinite boravak na ovom mjestu što prijatnijim u zavisnosti od vaših želja i potreba. Možete od svog dvorišta napraviti odličan kutak za odmor kao i mesto gde ćete se na svježem vazduhu družiti s prijateljima.

Kada je reč o vrtlarstvu ne radi se samo o cvijeću i cvećnjaku već za mnoge ovo znači ljubav i stvaranje. Dio svakog doma treba da bude lijepo sređena baštica i uredno potšišan travnjak. Kao dio jedne male igre u kojoj nije neophodna dotjeranost i uglađenost domaćina ukoliko miris i lijep izgled dvorišta i bašte odvlači pažnju svakom gostu. Veruje se da je za ovaj posao gotovo uvijek zadužena ženska ruka ali to nije uvijek slučaj. Veoma često videćete da se o dvorištu ili vrtu u potpunosti brinu muškarci.

Prostor u kom želite potpuno da se opustite i odmorite uredite u stilu koji odgovara vašem senzibilitetu. Postarajte ste da vam bude udobno i da se okružite bojama koje vam prijaju i stvarima koje volite. Ovako ćete sebi svakodnevno moći da priuštite kvalitetan odmor i opuštanje.

Ako volite da uzgajate biljke, prostor dvorišta koji ste odvojili specijalno za to, daće vam priliku da se relaksirate, ali i da budete korisni. Ukoliko odlučite da gajite povrće, smjestite mini povrtnjak blizu dijela dvorišta rezervisanog za obroke. Uvećajte uživanje u ljetnjim jelima paradajzom, krastavcima, paprikom, jagodama, malinama i drugim voćem i povrćem koje ste sami odgajili. Samo prošetajte , uberite plodove i uživajte u ukusu vašeg proizvoda. Ukoliko ste više zainteresovani da u svojoj bašti gajite ukrasne biljke, neka ovaj dio dvorišta bude blizu dijela rezervisanog za odmor, koji ćete upotpuniti uživanjem u mirisu i bojama omiljenog cvijeća.

Ovakav način uređenja dvorišnog prostora ne mora da košta mnogo. Uz malo organizacije i kreativnosti svoje dvorište možete pretvoriti u sopstveni, multifunkcionalni vrt koji vam pruža sve udobnosti, u koji uvek možete da pobjegnete.

S početkom proljeća počinje sezona cvijeća. Vrtovi i balkoni ukrašavaju se mirisnim, raznobojnim cvijećem. Već od kraja Marta može se zasaditi prvo cvijeće. Svakako treba pri tome voditi računa o odabiru adekvatnih vrsta. Kako u rano proljeće još može računati s pojavom jutarnjeg mraza u obzir dolaze samo određene vrste cvijeća.

Za kutije za cvijeće i tegle pogodne su u proljeće lukovice. Ukoliko ih zasadite već u jesen možete u posljednjim sedmicama zime već računati s prvim cvjetanjem. Vrlo robusne i postojane na hladnoću su šafrani. Ta bi ovo cvijeće uspješno proklijalo i doseglo svoju punu ljepotu boja na lukovice mora direktno djelovati hladnoća. Samo kod jakog mraza biljku treba prekriti ili je sklonite u hladni podrum.

S prvim toplim zrakama sunca bujaju tipično proljetno cvijeće u koje se ubrajaju tulipani, narcisi i hijacinte/zumbuli. I oni se moraju zasaditi prije pojave prvog mraza . Također treba voditi računa o dobroj odvodnji da lukovice ne bi istrunule. Uz dobre eksterne uvjete i njegu cvijeću je dovoljna obična zemlja- supstrat za cvijeće. Naravno povremeno je preporučljiva uporaba gnojiva.

Tko ne želi saditi lukovice može nakon prestanka razdoblja mraza jednostavno kupiti balkonsko cvijeće te ih staviti direktno u kutije i tegle za cvijeće. Ne postoje granice za individualni izbor boja; odabir cvijeće ne smije biti samo prema boji i izgledu , jer ne uspije svako cvijeće na svakoj lokaciji. Postoje vrste cvijeće koje uspijevaju sami samo na osunčanom balkonu ili balkonu koji je napola u sjeni. Tu se primjerice ubrajaju petunije, geranije i oleandri. Za balkone u sjeni pogodne su begonije , fuksije i primule.

Ne samo ispravno sađenje već i ispravna njega doprinose da balkonsko cvijeće tokom cijele godine osigurava veselu, cvjetnu optiku balkona. Balkonsko cvijeće osjetljivo je na na jaku kišu i vjetar te se zato mora zaštiti od ekstremnih vremenskih prilika. Prilikom sadnje dobro je odmah odabrati adekvatne posude. One ne smiju biti premale, moraju raspolagati mogućnošću odvodnje kako se unutra ne bi akumulirala voda. Kako je u proljeće općenito vlažnije nego ljeti proljetne cvjetnice ne smiju se ni puno zalijevati. Dodavanje gnojiva u zemlju osigurava cvijeće mjesecima ima dovoljnu opskrbu najvažnijim hranjivim tvarima.

Proljetni radovi u vrtu

Kao što svaki majstor mora pospremiti svoj alat kako bi bio spreman za idući posao, tako i vrtlari već u Decembru moraju pripremiti svoj vrt za novi početak vegetacije u proljeće. Ukoliko dobro obavite jesenske poslove, u proljeće ćete moći bezbrižno uživati u svom lijepom i urednom vrtu.

Kasnu zimu i proljeće vrt zove na hranjenje. Po zemlji najprije rasporedite gnojivo i čim bude dovoljno suvo, izravnajte grabljama teren i obradite ga kako bi započeli sa sijanjem. Pripremite tačno onoliko zemlje koliko trebate za sađenje i prekrijte gredice kako biste ih zaštitili od korova i održali vlažnima i spremnim na sadnju/sijanje.