U GS Tvornici mašina u Travniku otvorena radionica za praktičnu nastavu

Radionica za praktičnu nastavu za učenike u metalskoj industriji, otvorena je danas u GS-Tvornici mašina Travnik, u okviru projekta “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH”. Projekt realiziraju GS-Tvornica mašina Travnik  i njemačka organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), u okviru programa DEVELOPPP.de, iniciranog od Saveznog ministarstva za privredu suradnju i razvoj (BMZ).

Svake godine u okviru radionice praksu će pohađati 20 učenika, koje će podučavati stručnjaci iz GS-Tvornice mašina Travnik i posebno za to angažirani njemački eksperti za zavarivanje.

Ovakav način  edukacije omogućit će mladima da steknu praktične vještine u skladu s najnovijim standardima i potrebama tržišta, a tvornicama  će biti osigurana kvalificirana radna snaga. Projekt će trajati dvije godine, a cilj mu je poboljšanje stručnog obrazovanja za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater u Srednjobosanskom kantonu, prema normama europskog metalo-prerađivačkog sektora.

Nedostatak kadrova

Direktorica GS-Tvornice mašina Travnik, Snježana Koepruner ukazala je na potrebu reforme obrazovanja kako bi se tržištu rada omogućili kadrovi koji trenutno nedostaju.

-Za nas poslodavce je prilično loša situacija, jer nemamo kadrove koji su nam potrebni. Problem je i to što mladi nisu informirani o mogućnostima koje nude zanimanja, kao što su zavarivači, bravari ili obućari. Zavarivači danas u svijetu imaju i do 5.000 eura plaću, a i na našem tržištu su izuzetno traženi. Međutim, roditelji i djeca imaju krive predodžbe o tome. – istaknula  je  direktorica  Koepruner.

Zoran Matošević, pomoćnik ministrice obrazovanja SBK,   kazao je novinarima da je za razvoj privrede  strukovno obrazovanje veoma  bitno, a i da su ti kadrovi deficitrani, iako se resorno Ministarstvo trudi da promijeni stanje.

Medicinska i Gimnazija

-Većina učenika u SBK upisuje gimnazije ili se školuje za medicinske sestre i  tehničare, jer nije razvijena svijest o potrebi za strukovnim obrazovanjem kao temeljem privrede. Nastavni planovi i programi trebaju biti prilagođeni tržištu rada, ali doprinos trebaju dati i poslodavci, tako što će adekvatno nagraditi svoje zaposlenike i spriječiti njihov odlazak u inostranstvo. –  rekao  je novinarima Matošević.

GS-Tvornica mašina Travnik oprema i radionicu u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi u Travniku, koja će omogućiti praktičnu nastavu baznog nivoa onim učenicima koji nisu uspjeli dobiti mjesto za praktičnu nastavu. Radionica je smještena u novoj proizvodnoj hali GS Tvornice mašina u koju je investirano 4,5 miliona KM.