Top izbor mirisnog cvijeća koje možete lako zasaditi sami

Proljeće je u vrtove i na balkone donijelo radost boja i mnoštvo rascvjetalog cvijeća. Ako  ste čekali ljeto ili tek počinjete učiti o vrtlarenju, donosimo pregled lukovičastog i sjemenastog cvijeća koje može krasiti i vaš vrt.

Lukovičasto i gomoljasto cvijeće bit će u centru pažnje svojim najčešće zelenim listovima i cvjetnim glavicama intenzivnih boja. Često to bilje krasi i intenzivan miris koji će upotpuniti estetski ugođaj. U vrtovima, parkovima, na gredicama, ove biljke lako će naći svoje mjesto. Posađene u skupinama, različitim kombinacijama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje. Neke od njih naći će svoje mjesto kao rezano cvijeće u prigodnim aranžmanima i buketima za ukras unutarnjeg prostora.

Tulipan

Lukovice tulipana u vrtu sade se od rujna do studenoga na dubini od 10 do 25 cm u skupinama. Mogu ostati u tlu, a najbolje im odgovaraju plodna ocjedita vrtna tla i sunčani položaji. Lukovica je kruškolika ili jajasta, ravna s jedne, a zaobljena s druge strane. Kultivari tulipana podijeljeni su na rane i kasnije, prema visini, obliku i boji cvjetova. Mogu biti od 20 do 70 cm, a cvjetovi jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni.

Frezija

Iz lukovica frezije rastu po 2-3 cvijeta, svaki se sastoji od 8 i više kruničnih listića koji su srasli u osnovi, a tvore ljevkastu formu. Kultivari dolaze u žutoj, ciklama, ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj bolji, a krasi ih intenzivan i ugodan miris. Cvjetna drška dužine je 60-80 cm, a listovi su uski i dugi. Cvijet frezije često se koristi u prigodnim uskrsnim stolnim aranžmanima. Lukovice se sade u jesen, a ne vole previše mokro tlo i preveliku vlagu.

Šafran

Zvonasti cvjetovi dolaze u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji. Kultivari su najčešće vezani za krupnoću cvijeta, a oplemenjivanjem više su ljubičastih i bijelih cvjetova. Šafrani su ukras okućnica, javnoga zelenila, a sade se i u lončanice u domovima. Lukovice se sade na otvorenijim sunčanim položajima u lako ocjedito, najbolje pjeskovito tlo, vrlo često i u kamenjare krajem rujna i početkom listopada. Sade se na dubinu 6-8 cm i u razmacima od oko 12 cm.

Narcise

Lukovice narcisa najčešće su promjera 6 cm. Cvjetaju u ožujku i travnju u žutoj, bijeloj i kombinacijama žute i bijele boje. Ovisno o kultivarima, mogu biti visoki i niski. Niski se sade na kamenjare, a visoki u veće skupine na gredice ili u okviru različitih detalja urbanoga zelenila. Otporni su na hladnoću, a jednom posađene lukovice mogu ostati u tlu nekoliko

godina ostavljajući svakog proljeća lijep estetski dojam. Lukovice narcisa treba saditi početkom jeseni u vrtnom tlu bogatom humusom, na dubinu oko 12-15 cm, i to na sunčanije položaje u vrtu.

Presličica

Lukovice su joj okrugle, malo izdužene, promjera 1-3 cm, s tankom svijetlosmeđom ljuskom. Listovi presličice širine su oko 8 mm i dužine 10-15 cm. Linearnog su oblika. Cvjeta u grozdastoj cvasti plave ili ljubičaste boje. Gornji cvjetovi postavljeni su horizontalno, a donji vise. Plod presličice je čahura, a sjeme sitno, sjajno i crne je boje. Ova niska dekorativna biljka naći će primjenu u formiranju rubova cvjetnih gredica. Njezine lukovice sade se u ranu jesen na dubinu od 6-8 cm u tlu i u razmacima oko 10 cm.

Kadifa

Kad lukovičasto cvijeće već pomalo posustane, procvjeta kadifa (Tagetes patula). Upravo su travanj i svibanj mjeseci u kojima ih možete sijati na otvorenom. Ako ste ih imali u vrtu prošle godine, vjerojatno su se zasijali i sami, no pazite kako mlade biljčice ne biste zamijenili za travu i počupali. Kadife cvatu od lipnja pa sve do listopada, a možete birati boje i veličine cvijeta, kao i visinu same biljke.

Zumbul

Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do 20 godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i izduženi, tamnozeleni. Cvjetovi su u grozdastim cvastima s više od 20 cvjetića različitih boja, od bijele, svijetloplave, ružičaste, ciklamaste, purpurne do tamnoljubičaste. Ima karakterističan ugodan i intenzivan miris. Pri uzgoju na gredicama dolaze u obzir kombinacije različitih kultivara radi dobivanja više boja, ali obratite pozornost na jačinu rasta da ne dođe do neujednačenog rasta. Ne sadite oštećene i mekane lukovice jer mogu biti zaražene gljivičnim bolestima ili bakterijama. Lukovice se sade u jesen na dubinu oko 15 cm, na razmake 15-20 cm, na sunčane položaje.

Božur

Trajnica koja cvate od svibnja do lipnja. Jednom zasađene, na istom će mjestu cvasti godinama. Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji. Cvjetovi privlače bumbare. Iako se preporučuje višegodišnje biljke povremeno preseliti, božuri ne vole i ne podnose presađivanje pa ih je najbolje ne dirati. Kad je potrebno, razmnožavajte ih vrlo pažljivo, dijeljenjem mesnatog korijena u jesen.

Maćuhice

Ovaj dvogodišnji cvijet najbolje je saditi u jesen, no možete ih saditi i u proljeće. Zasađene u jesen, u proljeće će biti bujnije i pune cvjetova. Vrlo je otporna na hladnoću i niske temperature. Mogu biti jednobojne ili višebojne. Uspijevat će u bilo kojem tipu tla na sunčanim ili polusunčanim mjestima. Kada cvate, redovito treba uklanjati ocvalo cvijeće kako ne bi stvarala sjeme, već nove cvjetove. Tako ćete joj produljiti vrijeme cvatnje, a ono može trajati sve do velikih vrućina.