Važnost dojenja

Važnost dojenja u bebinom životu odavno je poznata. Studije su pokazale da su zdravstveni benefiti dojenja i za mamu i za bebu brojni i da uključuju momentalne i dugoročnije benefite, kao i psihološke benefite te pomažu uspostavljanju bliske veze.

Benefiti za mamu

Od prvog dojenja stvarate trajnu vezu sa svojom bebom i dajete joj osjećaj ugode i sigurnosti kroz kontakt kože o kožu.

Ne samo da je dojenje besplatno, nego je mlijeko iz grudi spremno čim zatreba, i to na pravoj temperaturi i bez potrebe za sterilizacijom bočica ili nošenja vrećice s opremom kada ste izvan doma. A tu su i zdravstveni benefiti dojenja za majku, također.

Sisanje vaše bebe na grudima neposredno nakon rođenja potiče otpuštanje oksitocina („hormona ljubavi“), koji šalje signal vašim grudima da otpuste mlijeko vašoj bebi.

Oksitocin potiče vašu maternicu da se stegne, da spriječi krvarenje i započne vraćanje u stanje prije trudnoće. Dojenje može odgoditi povratak mjesečnice (tako čuva željezo u vašem tijelu), ali iako je manje vjerojatno da ćete začeti u ovom vremenu, ovo nije posve sigurna metoda pa je bolje ne oslanjati se na nju u potpunosti.

Studije su pokazale da benefiti dojenja za majke uključuju:

Manji rizik od raka jajnika i raka maternice.

Manji rizik od raka dojke u premenopauzi.

Povećava snagu kostiju, što rezultira u manjem broju fraktura i smanjenom riziku od osteoporoze kasnije u životu.

Dugoročno smanjuje rizik za dijabetes tipa 2.

Studije također pokazuju da, zahvaljujući povećanom nivou oksitocina, majke koje doje pokazuju manje postporođajne tjeskobe i depresije nego majke koje bebe hrane umjetnom hranom. Budući da je manje vjerovatno da će vaša beba patiti od respiratornih infekcija, dijareje i gastroenteritisa ako doji, mogli biste također plaćati i manje posjeta vašem doktoru opće prakse  i tako iskusiti i manje s time povezanoga stresa.

Vjeruje se da prolaktin, hormon koji proizvodi mlijeko, također ima umirujući učinak na majke.

Drugi benefit dojenja za majke je da dojenje pomaže u mobilizaciji masnih naslaga i sagorijeva i do 500 kalorija dnevno te vam tako pomaže da brže skinete trudničke kilograme. Majke koje bebe hrane na bočicu trebale bi sat vremena biciklirati uzbrdo kako bi potrošile ovoliko kalorija!

Općenito, majke koje ne doje gube manje težine i nisu toliko učinkovite na tom polju kao mame koje doje. Postoji mišljenje da se metabolizam majki koje doje mijenja kako bi regulirao nivo šećera u krvi i ovo, zajedno s učinkovitijim gubljenjem kilograma i dobrim nivoima kolesterola, može voditi prema manjem riziku od problema sa srcem za žene koje su dojile.

Benefiti za bebu

Vaše mlijeko jedina je hrana stvorena posebno za vašu bebu, ne može biti replicirana i mijenja se s njezinim rastom kako bi zadovoljila njezine potrebe. Štoviše, hranjivi sastojci u majčinom mlijeku su lakše probavljivi od umjetnog mlijeka, tako da možete biti sigurni da vaše dijete dobiva maksimalne benefite, kao i da je zaštićeno antitijelima stvorenim isključivo za njega i posredovanim preko vašeg mlijeka.

Postoje i kratkoročni i dugoročni benefiti isključivog dojenja za bebu tijekom preporučenih šest mjeseci i poslije toga zajedno s krutom hranom koliko god vi i vaša beba poželite.

Neposredni benefiti za vašu bebu

Vaša beba odmah će osjetiti doživljaj ugode i sigurnosti tijekom dojenja, stoga je važno da bebu stavite na grudi čim budete u stanju. Vaše prvo mlijeko (kolostrum) bebi pomaže da stvori prvu stolicu kako bi izlučila mekonij (supstance koje uzima dok je u utrobi) te osposobljava njezin stomak i utrobu da se bolje brani protiv bakterija i virusa.

Ako imate obiteljsku povijest dijabetesa ili alergija, vaša beba će manje vjerojatno oboljeti od njih ako doji. Dodatno, daljnji benefiti dojenja beba je da će manje vjerojatno:

Patiti od zatvora, budući da su njihove stolice mekše, ili da će patiti od dijareje.

Imati problema s plinovima ili povraćanjem nakon hranjenja.

Patiti od infekcija urinarnog trakta.

Patiti od infekcije uha.

Biti primljena u bolnicu s gastroenteritisom ili respiratornim infekcijama.

Majčino mlijeko sadrži vitalne namirnice koje pomažu razvoj bebina mozga, mrežnice i centralnoga živčanoga sistema, kao i faktore rasta i hormone.

Dugoročni benefiti za vašu bebu

Studije su pokazale da benefiti dojenja za bebu mogu uključivati:

Manju vjerovatnost od upala prsnog koša u dobi mlađoj od 7 godina.

Manju vjerovatnost od razvoja ekcema i astme.

Manji rizik od gojaznosti i problema s visokim krvnim pritiskom, bolesti srca, dijabetesa i zubnog karijesa u kasnijem životu.

Veću vjerojatnost postizanja boljih rezultata na testovima inteligencije.

Dojenje i prerano rođene bebe

Majčino mlijeko posebno je korisno za prerano rođene bebe, budući da ono izgrađuje njihovu snagu i štiti ih od infekcije.

Ako vaša beba ne može dojiti na grudima, možete izdojiti vaše mlijeko (i kolostrum) kako bi bilo dano vašoj bebi drugim putem. Ako je vaša beba premala i preslaba da ga odmah uzme, izdojeno mlijeko možete zamrznuti za kasniju upotrebu.