Sedam principa za poslušno dijete

Poslušnost je važna za razvoja djeteta. Ona omogućava vama, roditeljima, učiti i usmjeravati dijete. Kroz učenje poslušnosti vaše će dijete razviti samokontrolu i pozitivne karakterne osobine koje će mu zasigurno koristiti u odrasloj dobi.

Međutim, dijete se ne može prisiliti na poslušnost. Roditelji koji neprestano naređuju djeci, naići će na odbijanje koje će na koncu dovesti i do pobune djeteta. U stvari, neki istraživači tvrde da loše tehnike odgoja doprinose razvoju ozbiljnih poremećaja u ponašanju kod neke djece. Iako možete kažnjavanjem prisiliti djecu na izvršavanje naredbi, na koncu će efekt biti kontraproduktivan – i neće pridonijeti tome da dijete bude dugotrajno poslušno. A kada dijete odraste do teenagerske dobi i postane samostalnije, kazne će samo oslabiti već i tako tanku vezu roditelja i djeteta.

Naš cilj nije prisiliti dijete na izvršavanje naredbi, nekoga nagovoriti i privoliti tako da samo želi poslušati upute roditelja. Ta želja za slušanjem će se razviti ako se roditelj pridržava sljedećih sedam principa.

 

  1. Budite brižni i pažljivi

 

Dijete instinktivno razlučuje jesu li roditeljski zahtjevi izrečeni zbog brige za dobrobiti djeteta – ili zato jer su prikladni i odgovaraju roditelju. Ako roditelj često zahtjeva i naređuje stvari kako bi sebi učinio život lakšim – i dijete će naučiti stavljati svoje interese na prvo mjesto. Ako doista želite uspješno odgajati djecu, na prvo mjesto treba staviti dobrobit djeteta. Kada dijete osjeti i shvati da su vaši zahtjevi za njegovo dobro, bit će puno spremnije poslušati upute.

Dijete može razumjeti kada roditelj zahtjeva poslušnost za njegovo vlastito dobro.  Ubrzo će naučiti da svaki zahtjev roditelja, bez obzira koliko neugodan i neželjen, dolazi iz iskrene brige za njegovu dobrobit.

 

  1. Pokažite poštovanje

 

Roditelji moraju poštivati dijete. Ovaj koncept naša (zapadnjačka) kultura često zanemaruje. Zapadnjačko društvo je fokusirano na imovinu, vlasništvo i posjedovanje. Često se, nesvjesno, djeca ubrajaju u tu „imovinu“.

Moramo zapamtiti da djeca nisu stvari ili pojave – nego osobe, zasebna ljudska bića. Kao ljudska bića, zaslužuju naše poštovanje i razumijevanje. Roditelj mora naučiti poštivati svoje dijete, jednako kao što poštuje druge ljude – ili jednako kako bi želio da drugi poštuju njega.

 

  1. Budite strpljivi

Djeca često čine stvari koje nas uznemiruju i živciraju. Najčešće to čine nenamjerno i posljedica je njihove nezrelosti. No, ako pokažemo djetetu da smo uznemireni ili ljuti, djeca će se osjetiti povrijeđeno – a to će hraniti njihovu želju za pobunom.

Jedan od važnijih ciljeva roditelja mora biti kontrola negativnih emocija – a posebno samokontrola u situacijama  koje vas izbacuju iz takta.

 

 

  1. Govorite tiho

 

Ništa ne potiče dijete na suradnju više od nježnog tona glasa. Tihi govor pomaže nam kontrolirati naše negativne emocije, a posebno ljutnju. Tihi glas smiruje i potiče pažnju, na koncu će potaknuti i suradnju – tako što stvara opuštenu atmosferu i ohrabruje dijete.

Kada govorimo tihim glasom, pokazujemo unutrašnju snagu. Dokazujemo djetetu da kontroliramo situaciju, umjesto da samo reagiramo na krizne situacije. Ako pokažete sposobnost samokontrole, posebno u stresnim situacijama, dijete će pokazati veću želju za suradnjom. Shvatit će da će se sve oko vas početi odvijati lakše.

 

  1. Nemojte postavljati pretjerane zahtjeve

 

Nitko ne voli zahtjeve koji mu se nameću, pa tako ni djeca. Ipak, mi im neprestano naređujemo što moraju raditi. Kao roditeljima, čini nam se da moramo ispraviti svaku lošu naviku i prekršaj koje vidimo. No, ako prečesto naređuje ili pretjeruje u zahtjevima, roditelj će u očima djeteta prije ispasti diktator nego učitelj.

Ako na dijete natovarite previše obaveza, dijete će početi odbijati i opirati se vašem autoritetu. Jedan od najvažnijih koraka u izgradnji suradnje s vašim djetetom je smanjiti količinu zahtjeva koje im postavljate. To, naravno, podrazumijeva da ostanete mirni i često progledate kroz prste na sitne prekršaje.

Naredbe moraju biti izrečene promišljeno i u razumnim granicama. Generalno pravilo ej: Ako dijete ne radi nešto opasno, ili nešto što ne smije raditi niti kad odraste – nemojte stvarati pretjeranu „frku“.

 

  1. Budite dosljedni

 

Kada prihvatite sve gore navedeno, ipak ćete povremeno morati naređivati djetetu. A kada to činite, morate biti sigurni da će dijete doista poslušati vaše upute. Ako djetetu date zadatak,  morate ustrajati do kraja da ga dijete obavi – iako je često lakše predvidjeti neposlušnost. Ako tolerirate neposluh, to će na koncu umanjiti vaš roditeljski autoritet.

Djetetu moramo davati samo umjerene i dobro promišljene zahtjeve – no, kada to učinite, dijete ih mora ispuniti. Ako želite da vas dijete shvati ozbiljno, morate mu pokazati da mislite ozbiljno.

 

  1. Slobodno recite <<DA>>,  a rijetko <<NE>>

 

Ispunite djetetu svaki razumni zahtjev. Dijete treba osjetiti kao da mu pružamo sve što poželi i kad god to poželi. Neka vam bude pravilo ispuniti svaku djetetovu želju – osim ako imate dobar razlog za suprotno.

U tom smislu, trebalo bi prorijediti uporabu izrada <<ne, ne smiješ, ne može, zabranjeno je >>. Pokušajte izbjegavati niječne izraze kad god je to moguće. Na primjer, ako dijete želi jesti slatkiše prije večere, umjesto da kažete <<ne može>> ili <<ne može sada>>, pokušajte reći: <<da, može, ali tek nakon večere>>. Ova mala promjena u načinu izražavanja će promijeniti djetetovu precepciju – i umjesto da osjeća kako mu roditelji uskraćuju većinu želja, primijetit će da se većina njegovih želja dragovoljno ispunjava (uz određene uvjete).

 

Zaključak

 

Za dijete je prirodno i podrazumijeva se slušati i ponašati se prema uputama roditelja. To je također i neophodno za njegovo pravilno odrastanje i razvoj. Primjena ovih sedam principa bi trebala pomoći roditelju, ali tako da olakša djetetu ispunjavanje roditeljskih zahtjeva.