Zimske temperature: O dobi djeteta ovisi koliko dugo može biti vani

Zima i hladno vrijeme s niskim temperaturama nisu prepreka da se zdravo dijete izvede u šetnju. Nema propisanih temperatura pri kojima se ne smije van. U Skandinaviji i na sjeveru bebe šeću i kod temperature od -5 i -10, pod uvjetom da su adekvatno obučene i da i roditeljima nije neugodan boravak na otvorenom. Idealne zimske temperature za boravak na otvorenom su oko 0 i naravno više. Sve ovisi i o vremenu, ako je olujno nevrijeme, puše bura ili pada mećava naravno da bebu nećete voditi u šetnju.

Nije preporučljivo šetati niti po magli niti po noći.

Jako je važno kako ćete odjenuti bebu. Za niske temperature bebu morate opremiti skafanderima, tuhicama, kapama, rukavicama, šalovima, debelim čarapicama…
Novorođenče do mjesec dana ne bi trebalo ići u šetnju po zimi kada je hladno. Dojenče u dobi od mjesec do godinu dana može van, dobro obučeno i kada su temperature u minusu. Temperatura može biti i minus 5, ako je sunčano, bez vjetra i dovoljno ugodno da se roditelji prošeću s bebom. Boravak ovisi o tome koliko je i šetaču ugodno, npr. pola do jedan sat bi bilo dovoljno pod uvjetom da je bebica zadovoljna, a možete joj povremeno opipati ručice ili nosić kako biste vidjeli da nije previše hladno.

Veća djeca do npr. tri godine starosti, mogu biti duže na hladnom, jer se pretpostavlja da provode neke aktivnosti – sanjkanje, skijanje, klizanje. Tada se gibaju, a nisu samo u kolicima, dakle dva sata ujutro i nakon popodnevnog spavanja dok se ne spusti mrak. Starija djeca u dobi od oko pet i šest godina mogu aktivno sudjelovati u zimskim sportovima što onda podrazumijeva i duži boravak uz aktivnosti.