15. februar – Dan djece oboljele od raka: U FBiH od malignih oboljenja godišnje oboli 55-60 djece

U cijelom svijetu 15. februar se obilježava kao Dan djece oboljele od raka.

BH Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” ove godine obilježava 15. februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka zajedno sa Childhood Cancer International kroz trogodišnju kampanju „Drvo života“.

Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta i godišnje otprilike kod 400.000 djece u dobi od 0 do 19 godina se dijagnosticira neko od malignih oboljenja.

“U FBiH godišnje je oko 55-60 novooboljele djece od malignih oboljenja. U visoko razvijenim zemljama izliječi se više od 80% djece s rakom, ali u mnogim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom (LMIC) izliječi se samo oko 20%. U FBiH taj procenat se kreće od 60 do 80%”, kazala nam je ispred Udruženja “SRCE ZA DJECU” Atifa Buldić-Bešić.

Atifa Buldić-Bešić

Fokus ovogodišnjeg 15. februara stavili su na važnost podrške cjelokupne društvene zajednice oboljeloj djeci kroz cijeli proces liječenja i nakon njega, od nivoa porodice pa do državnog vrha. Upravo zato smo izabrali da naš slogan bude „Ja sam tvoja podrška“.

“Cilj je prije svega da podignemo svijest o pedijatrijskom raku, ali i da ukažemo na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica. Da ukažemo kako podrška mora biti sveobuhvatna, trebaju se ujediniti svi nivoi društva i treba biti kontinuirana. Djeci oboljeloj od raka je vrlo važna podrška institucija, vlada, lokalnih zajednica, škola i generalno sistema kako bi tok liječenja bio maksimalno olakšan”, kaže naša sagovornica i dodaje:

“Ono što je potreba, a što je isto tako važno jeste da djeca ni u jednom trenutku ne ostanu bez potrebnih lijekova koji su ključni za njihovo izlječenje. Znamo kako je pandemija utjecala na sve slojeve naše države i da će se rezati budžeti. Kao roditelji izražavamo svoju zabrinutost, jer budžet za nabavku citostatika i lijekova za djecu oboljelu od raka ne smije trpjeti negativne promjene. Apelujemo na nadležne da brinemo i dalje o djeci oboljeloj od raka kao što smo i do sada te da njihove potrebe za lijekovima i liječenjem ne smiju biti ugrožene niti u jednom trenutku.”

 

Izvor: zenicainfo.ba