20. mart – Dan Zenice

Priznanja zaslužnima za rođendan grada

 

Zenica je 20. marta proslavila svoj rođendan. Na taj dan 20. marta 1436. godine se prvi put u pisanom dokumentu pominje ime grada. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su javna priznanja. Nagradu Zenice dobili su: atletičar Amel Tuka, duhovni sastav mladih “NOVO NEBO”,  Sabiha Husić i Salih Jalimam, a Plaketu Zenice Amna Sofić.

Amel Tuka apsolvent je Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, član Atletskog kluba Zenica i reprezentacije BiH. Pobjednik je Dijamantske lige na mitingu u Monte Carlu 2015., trećeplasirani je u ukupnom poretku Dijamantske lige 2015., osvajač je bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015. – prve medalje na velikim svjetskim atletskim takmičenjima za BiH. Ostvario je najbolji rezultat godine u svijetu na 800 metara u 2015. godini (1.42,51).

Duhovni sastav mladih “NOVO NEBO” je u protekle 33 godine okupljao mlade u oblasti glazbeno-edukativne, duhovne, volonterske, međureligijske i socijalne djelatnosti. U tom periodu je kroz sastav prošlo više od 110 mladih glazbenika, koji su nastojali svojoj okolini darovati novu nadu i drugačiji pogled na svijet. Izdali su četiri samostalna albuma. Pored učešća na festivalima i doprinosa i pomoći u međureligijskoj suradnji, svakako je jedan od važnijih događaja učešće u svečanom dočeku Pape Franje na Koševu 2015. godine, koji je bio jedan od značajnijih događaja u bliskoj prošlosti BiH.

Sabiha Husić, profesorica teologije, doktorantkinja na Rodnim studijama Univerziteta u Sarajevu, direktorica nevladine organizacije “Medica” Zenica je započela svoj aktivizam u Zenici kao prognanica iz rodnog Viteza, volontirajući u izbjegličkim kampovima, dajući psihološku podršku ženama i djeci žrtvama rata. Njenim profesionalnim angažmanom u “Medici”, pristup tretmanu ženama žrtvama ratnih trauma, silovanja, seksualnog zlostavljanja, nasilja u porodici i trgovine ljudima postaje sveobuhvatan. Husić je u saradnji s Gradskom upravom uspostavila koordinaciono tijelo za saradnju u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja, jedinstveni servis Dječijeg dnevnog centra za djecu koja žive i rade na ulici i sigurnu kuću za privremeno zbrinjavanje žrtava rata što postaje primjer dobre prakse u oblasti prevencije i liječenja trauma i nasilja.

dan-zenice2-web

Salih Jalimam, dr. nauka iz oblasti historije, redovni je profesor Filozofskog i Pravnog fakulteta UNZE. Dao je značajan doprinos u naučno-istraživačkom radu iz oblasti srednjovjekovne historije sa akcentom na izučavanju prošlosti Grada Zenice od njenog prvog pominjanja 1436. godine do danas. Također, 36-godišnji doprinos u obrazovanju generacija učenika i studenata širom BiH, te izdavanje 15 izuzetno značajnih knjiga od kojih se većina koristi kao redovna literatura na fakultetima.

Profesorica Amna Sofić, predsjednica BZK „Preporod“, pored svog uspješnog višegodišnjeg profesionalnog rada u zeničkim osnovnim školama, više od 25 godina volonterski radi u oblasti kulturno-umjetničkih djelatnosti u Zenici, ostvarivši izuzetne rezultate u likovnom stvaralaštvu, kreiranju i organizaciji mnogih kulturnih manifestcija i programa, očuvanju kulturno-historijske baštine Zenice, edukativnih sadržaja sa mladima i drugim aktivnostima u oblasti kulture.

– Zenica je grad zavidnog hardvera. Sa GGM-om kao kapitalnim saobraćajnim projektom koji uskoro i zvanično otvaramo, Zenica se ubraja u vrhunski riješene gradove slične veličine u ovom dijelu Evrope. Ono o čemu su naši preci sanjali, sada je postalo stvarnost. Tako kapitalan projekat kakav je dovođenje Plave vode u trenutku kada u Zenici nema redukcije snabdijevanja pitkom vodom, govori da su nam misli usmjerene na daleku budućnost Zenice. Isto se može reći i za sportsku infrastrukturu gdje smo kao grad zauzeli zasluženo mjesto na sportskoj mapi Evrope. U većini sportova smo u stanju organizirati takmičenja visoke kategorije i takmičarima ponuditi odlične uslove za treninge i nastupe. Zenička Arena je našem gradu i državi ponudila ne samo moderno sportsko borilište nego i ljepotu i eleganciju sportske arhitekture. Zgrada Muzeja i Pozorišta očigledan su dokaz da i u kulturi i čuvanju historijskog pamćenja imamo objekte kakve bi mnogi gradovi mogli samo poželjeti – kazao je gradonačelnik Husejin Smajlović i dodao da ono na čemu treba poraditi i što Zeničani moraju sami u sebi otkriti je kako tom hardveru uliti dušu, kako ga obogatiti jedinstvenim softverom „koji će biti prepoznatljivo zenički i ponuditi onu vrstu kvaliteta za koji bi se moglo reći da je izvorno naš“.