25 evropskih gradova će obilježiti Dan nezavisnosti BiH

Sutrašnjom manifestacijom koja će biti održana u Minhenu počinje  obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u 25 gradova Evropske unije, uz podsjećanje na genocid u Srebrenici i brojne druge zločine nad Bošnjacima, izjavio je za Fenu  publicista i koordinator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori Adis Tanović.

U Minhenu  će biti otvorena izložba fotografija i prikazan  dokumentari film o stradanju Bošnjaka u brojnim gradovima BiH nakon proglašenja nezavisnosti.

Bit će promovirano novo izdanje Turističkog vodiča Sarajevo, koje je izašlo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te predstavljena izložba fotografija “Kulturno historijsko naslijeđe Sarajeva” pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva.

– Druga manifestacija će biti održana u saradnji Konzulata BiH u Štutgartu i tamošnjeg džemata, a potom slijede programi u  Kolnu, Hamburgu, Odenseu, Malmeu, Kopenhagenu, Stockholmu, Motali, Helsinborgu, Wiesbadenu… U Gradskoj vijećnici u Mannheimu bit će svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo brojnih uspješnih Bošnjaka, gradonačelnika i predstavnika Gradske uprave Mannheima – kaže Tanović.

U Orebru će 7. marta na manifestaciji povodom Dana nezavisnosti biti svečano otvorena “Bosanska kuća”, koja će biti najveći bošnjački i islamski centar u Skandinaviji. Također i u Ženevi i Cirihu su planirane slične manifestacije. Jednomjesečni program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH završava manifestacijama u njemačkim gradovima Penzbergu i Rosenheimu.

Partner projekta i pokrovitelj programa je Gradska uprava Sarajeva, a predstojeće manifestacije će biti prilika da Grad Sarajevo predstavi brojne uspješno realizirane i nadolazeće projekte, s ciljem što bolje promocije grada.

-Gradonačenik Sarajeva, Abdulah Skaka, koji je zbog svog angažmana  u realizaciji brojnih projekata izuzetno cijenjen u Zapadnoj Evropi, već je dobio brojne pozive od gradonačelnika njemačkih gradova da zajedno prisustvuju manifestacijama obilježavanja Dana nezavisnosti BiH – navodi Tanović.

I brojni uspješni Bošnjaci, koji ne vode direktno porijeklo iz Bosne i Hercegovine, već dolaze iz Sandžaka i Makedonije, daju veliki doprinos u obilježavanju državnih praznika BiH u dijaspori.

-Partner ovogodišnjeg projekta obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori  je Gradska uprava Sarajeva, koja je i kao pokrovitelj programa. Glavni organizator manifestacija je Islamska zajednica Bošnjaka u dijaspori, čiji članovi su izuzetno dobro integrirani u društvo, ali su daleko od asimilacije. Upravo ovakvi projekti su potrebni dijaspori, kako bi se spriječila asimilacija i održala ljubav prema domovini – pojašnjava Tanović.

Partneri projekta su brojna udruženja i organizacije, koja također daju doprinos u očuvanju bosanskog jezika i identiteta.