Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu ruske vakcine protiv korone

Dvije hiljade doza ruske vakcine Sputnik V u petak je uvezeno u BiH, a odmah su uzorci poslati u Kontrolnu laboratoriju na ispitivanje kvaliteta i kontrolu vrijednosti parametara.Pored uzoraka, službenici Agencije za lijekove BiH su pristupili i pregledu dokumentacije koju je uvoznik dostavio, na osnovu koje se također odlučivalo o odobrenju.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je izvršila provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara. S obzirom na navedeno, stekli su se uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac”, saopćila je Agencija za lijekove.

Sada kada je vakcina Sputnik V dobila dozvolu za upotrebu u BiH, nakon što je uvezeno interventnim putem, u narednim danima se očekuje da Institut za javno zdravstvo RS-a počne imunizaciju hiljadu osoba.

Prema prvim najavama to će biti zdravstveni radnici. Bh. entitet RS u ovom i idućem mjesecu očekuje ukupno 400.000 doza ruske vakcine, te prve kontingente Pfizerove i kineske vakcine.

Kako smo već pisali, RS je prvih 2.000 doza platila 64.000 KM.