Ajša Luković, dobitnica nagrade rektora UNZE za izvanredne rezultate: “Dobiti ovu nagradu sada na kraju je zaista potvrda velikog rada, truda i zalaganja”

Ajša Luković je mlada Zeničanka i studentica Pravnog fakulteta koja je nedavno dobila nagradu rektora za najbolje ostvarene rezultate tokom sve četiri godine studiranja.

Kaže, kako joj Pravo i nije bilo prvi izbor te da o ovakvom uspjehu na samom početku studiranja nije ni sanjala.

“Dobiti ovu nagradu sada na kraju je zaista potvrda velikog rada, truda i zalaganja. Sve vrijeme sam imala podršku roditelja, momka i prijatelja i s pravom mogu reći da je to nagrada svih nas”, priča nam Ajša.

Ovoj mladoj sugrađanki Pravo nije bio prvi izbor, ali u nedostatku finansijskih sredstava, umjesto Biroa rada ipak se odlučila studirati na zeničkom univerzitetu. I nije se pokajala.

“Moj otac je ratni vojni invalid, a majka nezaposlena i nikada nisam u finansijskom smislu imala puno. Radila sam sve vrijeme studiranja, skoro svaki vikend bez obzira što su sve moje ocjene bile desetke. Nikoga ko je otišao iz svoje zemlje ne osuđujem, jer svi imaju svoje razloge i vjerujem da je jako teško napustiti svoj kućni prag i otići u nepoznato, ali ja biram svoju zemlju. Kćerka sam jedinica, moji roditelji su uložili sve što su imali u mene i zašto im ja ne bih barem pokušala vratiti samo mali dio onoga čega su se oni odricali sve ove godine”, dodaje Ajša Luković.

Ova mlada Zeničanka poznata je i po humanitarnom radu. Kaže, da iako živimo u društvu koje je u velikoj krizi, te je bilo velike nepravde koju je kao jako mlada osjetila, nikada nije odustala od svojih ciljeva.

“Svi mi imamo neku misiju i afinitete prema nečemu. Moja je humanitarni rad sa mladima te da ih motivišem i otvorim neku drugačiju perspektivu jer zaista je, kaže Ajša, najlakše biti negativan i gledati sve crno, a to tako nije. Iza mog uspjeha stoji mnogo rada i odricanja i često je bilo teških trenutaka kada sam željela odustati i otići u inostranstvo, ali srećom, ti trenuci su kratkio trajali. Moji korijeni su ovdje i ja zaista želim ostati ovdje u svojoj zemlji”, dodaje ova mlada Zeničanka.

Mladi ljudi su budućnost ove zemlje i jedino što im niko ne može oduzeti jeste njihovo znanje. Ulaganjem upravo u ove dvije stvari ulažemo u sigurnu i bolju budućnost ove zemlje.

 

Izvor: zenicainfo.ba