Američki kutak: Kako aplicirati na grantove Američke ambasade

Predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, danas su u zeničkom Američkom kutku prezentovali mogućnosti i postupke kod apliciranja projekata na programe malih grantova, koje ova ambasada nudi i ove godine.

Predstavnici organizacija koje su već koristili ili će tek pokušati osigurati ovu vrstu novčane podrške za svoje projekte, upoznali su se sa programskim i administrativnim aspektima apliciranja na programe Američke ambasade.

“Aplicirati na grant program Američke ambasade je složen i detaljan postupak, koji je u prošlosti znao biti kamen spoticanja za aplikante”, kaže Sead Pašić, rukovodilac Američkog kutka, pojašnjavajući zašto je dobro upoznati se sa svim koracima u proceduri pripreme, ispunjavanja obrazaca za neki konkretan projekat.

Sead Pašić, rukovodilac Američkog kutka

Na program malih gratova Ambasade SAD-a u BiH, mogu aplicirati projekte vezane za evropske integracije, aktivnosti mladih, podršku civilnom sektoru i razvoj demokratije, organizacije civilnog društva i mediji, ali i druge organizacije. Ove godine, Ambasada je obezbijedila budžet u visini 700 hiljada dolara. Najviše je za jedan projekat moguće osigurati dva puta po 25 hiljada dolara u toku jedne kalendarske godine.

Grantove, koje u proteklih 15-ak godina obezbjeđuje Ambasada SAD-a u BiH do sada je koristio niz zeničkih nevladinih organizacija, ali i medija. Jedan od projekata koji su realizovani uz podršku granta Američke ambasade je i uspješni medijski projekat Radio-televizije Zenica, „Budimo odlučnije“, realizovan 2016. godine.

Za tri dana, Američki kutak, u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH, najavljuje još jedan događaj, trening iz osnova borilačkih vještina sa oficirkama Američke vojske. Sve Zeničanke su pozvane na besplatan trening u tehnikama samoodbrane, koji će biti održan u prostorijama Osnovne škole Meša Selimović, u petak, 22. novembra, od 17:30. Domaćin je zeniči sportista, Mirza Kovač.

Izvor: zenicainfo.ba