Naslovnica Fokus Bh. rivijera na Jadranu: Kakav je interes za Neum, hoće li biti...

Bh. rivijera na Jadranu: Kakav je interes za Neum, hoće li biti skoka cijena smještaja

Neumska rivijera će po svemu sudeći biti i predstojeće ljetne sezone odredište za veliki broj Bosanaca i Hercegovaca.

Kada će se i u kojem broju naši građani vakcinasati protiv koronavirusa, to niko ne zna, a bez toga teško da će se moći ići u destinacije u Evropskoj uniji i šire. Zbog toga će se, baš kao i u ljeto i ranu jesen 2020. godine, najvjerovatnije tražiti krevet više na jedinom bh. gradu na Jadranu.

Već stižu pretprijave u hotelima

“Šta nas čeka na ljeto? Niko ne zna bez mlade ciganke, da se pomalo našalim jednom narodnom izrekom. Upravo sam imao sastanak sa neumskim hotelijerima koji su mi kazali da već dobijaju pretprijave za ljeto. To je dobar znak. Također, već ima pomalo gostiju u manjim hotelima, oni veći još nisu ni otvoreni. Sve su to signali da bi ova sezona trebala biti bolja od prošle, ali ništa ne možemo tvrditi sve dok traje pandemija”, kaže za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Neumu su svjesni da teško mogu očekivati goste iz Evropske unije, pa će se okrenuti komšiluku.

“Naravno da očekujemo da će većinu gostiju činiti bh. građani, ali kao što je to uostalom bio slučaj i 2020. godine, računamo na značajan broj turista iz Srbije. Plan je da se u nekoliko velikih gradova Srbije uradi prezentacija Neuma kako bi privukli što više gostiju iz ove države”, ističe Krešić.

Sve zavisi od toka pandemije

Početak ove godine donio je šok za građane BiH, poskupjele su mnoge životne namirnice. Hoće li skočiti i cijene smještaja u Neumu?

“Ne vjerujem da će biti skoka cijena. To je neka moja procjena, ali sačekajmo kako će se odvijati situacija s pandemijom, kakve će biti mjere, hoće li biti otvorene granice”, podvlači Krešić.