BiH će razmotriti mogućnost otvaranja granice za državljane EU

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH /FBiH/ Edita Đapo pozvala je Savjet ministara da odustane od politike reciprociteta i da hitno bude razmotrena mogućnost otvaranja granica BiH za državljane EU i drugih zemalja.

“BiH nije u situaciji da uvodi reciprocitet Evropskoj uniji. Mi moramo da se borimo za spas našeg turizma, a to ne možemo učiniti bez dolaska stranih turista. Stoga, pozivam Savjet ministara da otvori granice za strane državljane. Svi turisti, građani EU i dijaspora koja ima pasoše drugih evropskih zemalja treba da imaju mogućnost dolaska u BiH”, rekla je Đapo.

Ona je istakla da apel Savjetu ministara upućuje u ime svih turističkih radnika u FBiH koji svakodnevno traže reakciju vlasti, bez obzira na odluku EU, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Hotelijeri, zaposleni u turističkim agencijama i turistički vodiči spas turističke sezone vide prvenstveno u dolasku stranih turista. Da bi se to desilo, Savjet ministara mora otvoriti granice za dolazak turista u BiH”, smatra Đapo.