BiH će uskoro izvoziti ribu u Rusiju

Bh. kompanije uskoro bi mogle početi izvoz ribe u Rusiju. Najavio je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

“Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usaglasila sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište”, najavio je Košarac.

Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH.

U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu”, kazao je Košarac.

On je naveo kako je trenutno kompanija ”Ribnjak Janj” d.o.o Tropik ribarstvo iz Banjaluke nominovana za posao izvoza, ali se nada da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz oba bh. entiteta.