BiH kupuje 1,2 miliona vakcina putem COVAX mehanizma koji još nema ni ugovor s Pfizerom

No, Klix.ba otkriva da je situacija zapravo drugačija i da je pitanje koje vakcine BiH očekuje i kada.Bosna i Hercegovina je zvanično naručila 1.232.000 doze vakcine putem COVAX mehanizma i 892.000 doza putem EU mehanizma. S obzirom da jedna osoba treba primiti dvije doze vakcine, radi se o nabavci vakcina za ukupno milion i 62 hiljade stanovnika.

Kako saznajemo, COVAX mehanizam odnosno GAVI (Globalna alijansa za vakcine) još nije sklopio sporazum sa Pfizerom i BioNTechom što znači da, prema trenutnoj situaciji, BiH ne može vremenski ni planirati dolazak 1,2 miliona doza vakcina putem ovog mehanizma. To znači da državne i entitetske vlasti u BiH već duže vremena ne informišu građane potpuno transparentno. COVAX trenutno ima ugovor samo sa AstraZenecom odnosno tzv. oxfordskom vakcinom koja još uvijek nije dobila dozvolu za upotrebu – nigdje na svijetu. Dakle, COVAX ili Globalna alijansa za vakcine (GAVI) u svom programu nema niti jednu odobrenu vakcinu.

Vlasti BiH tvrde da je sporazum s COVAX-om potpisalo još 185 zemalja, ali ne govori o tome da su mnoge države i pored toga sklopile dogovore i aranžmane za nabavku vakcina s više strana – direktnim sporazumima s proizvođačima.

Također, nadležni u BiH i dalje ne govore šta nakon što se vakciniše 20 posto stanovništva, tačnije ne dogovaraju nabavku novih kontigenata vakcine što je veoma bitno.

S druge strane, BiH se nada i pošiljci od 892 hiljade doza vakcina putem EU mehanizma u kojem je i Pfizerova i Modernina vakcina, ali se postavlja pitanje u kojim tranšama/količinima će ta vakcina doći u našu državu i u kojem vremenskom periodu s obzirom da su mnoge zemlje naručile mnogo veće količine.Mnoge zemlje uveliko dogovaraju paralelne mehanizme direktno s proizvođačima kako bi što prije i u što većim količinama dobili vakcine protiv koronavirusa.,

Tim povodom pitali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH da li je tačno da će građani BiH, prema trenutnoj situaciji, dobiti vakcine samo putem EU mehanizma. Iz državnog ministarstva odgovaraju da ne raspolažu s informacijama o vrsti vakcine koja će biti distribuirana u okviru COVAX programa.

“Ministarstvo civilnih poslova ne raspolaže još uvijek informacijom o vrsti cjepiva koje će biti distribuisano u okviru COVAX mehanizma. Kao i ostale zemlje potpisnice ugovora sa COVAX mehanizmom, BiH će slijediti aktivnosti u sklopu COVAX inicijative. Do ovog trenutka Bosna i Hercegovina još uvijek nije dobila poziv za prihvat vakcine bilo kojeg od potencijalnih proizvođača“, navodi se u odgovoru.

Postavlja se pitanje o iskrenosti odgovora s obzirom da bi Ministarstvo civilnih poslova BiH moralo znati koje vakcine se nalaze se u COVAX mehanizmu. To je dakle jedino Pfizerova vakcina, koja još uvijek nije sklopila sporazum sa COVAX-om. Dakle, COVAX mehanizam u svom okviru i dalje nema niti jednu odobrenu vakcinu.

Na sljedeće pitanje, koliko je BiH naručila vakcina putem COVAX-a, a koliko očekuje putem EU mehanizma i koje vakcine i kolike količine očekujemo dobijamo odgovor:

“U okviru COVAX mehanizma naručeno je 1.232.000 doza. U okviru EU mehanizma nabavke, Bosna i Hercegovina je naručila 892.000 doza, a prioritetno se razgovaralo o vakcinama proizvođača BioNTech-Pfizer i Moderna. Bitno je napomenuti da portofolio EU mehanizma nabavke u ovom trenutku sadrži samo jednog proizvođača koji je dobio potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove, EMA-e, a to su vakcine proizvođača BioNTech-Pfizer. Odobrenje za proizvođača Moderna se očekuje sredinom januara 2021. godine“, rečeno je za Klix.ba u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Dakle, za nadležne u BiH nepoznato je da li je Pfizer/BioNTech vakcina u mehanizmu COVAX putem kojem smo naručili 1.232.000 doza vakcina. Kako smo već rekli, Pfizer nije sklopio ugovor s COVAX-om, tako da se vlasti u BiH i dalje nadaju ili COVAX-ovom sporazumu s Pfizerom za 1.232.000 doza vakcine ili da AstraZeneca dobije odobrenje jer COVAX trenutno ima ugovor samo s tim proizvođačem.

Što se tiče EU mehanizma putem kojeg je BiH dogovorila 892 hiljade doza vakcine, vlasti u BiH nisu upoznati ni u kojim tranšama će biti isporučivane vakcine niti u kojem periodu. To znači da zasigurno kompletna pošiljka vakcina neće stići u jednoj turi, već bi proces dostave mogao potrajati sedmicama ili, u najgorem slučaju mjesecima.

U zaključku se može reći da se BiH, za razliku od svih drugih država, oslonila samo na COVAX mehanizam koji i dalje nema sklopljen ugovor niti sa jednim proizvođaćem kojem je odobrena vakcina (trenutno samo Pfizer u EU) i čeka EU mehanizam s velikim pitanjem koliko će i kada biti isporučeno vakcina od ukupno 892.000 doza za 446 hiljada stanovnika BiH.

Također BiH još uvijek nije obezbjedila ni hladne lance za distribuciju vakcine Pfizera koja zahtijeva posebne uslove temperature i skladištenja, pa se s razlogom postavlja pitanje šta čekaju nadležni u našoj zemlji!? Nadležni u BiH su najavili da će prve vakcine u našu zemlju stići u martu ili aprilu 2021. godine.

Dok su druge države ostvarivale direktne kontakte s farmaceutskim kompanijama koje rade na razvoju vakcine u Americi, Velikoj Britaniji, Rusiji i Kini, Bosna i Hercegovina je odlučila čekati. Pa kad stigne, stigne.