Brigada druge smjene Stare jame RMU Zenica odbila sići u jamu

Brigada druge smjene Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica, odbila je sići u jamu i trenutno se nalaze u radničkom neposluhu.

Podsjetimo, zbog duga, Grad Zenica je blokirao račun rudnika tako da uposlenicima nije isplaćen topli obrok, a upitna je isplata i plate. Iako su iz sindikata najavili štrajk za 15. januar, po riječima rudara oni su krenuli u radnički neposluh jer ne mogu gladni u jamu.
Obustavili smo rad zbog neisplaćenog toplog obroka. Imamo blokadu od Grada, tj. od gradonačelnika Kasumovića tako su nam rekli, dug prema gradu je veliki, a oni nisu ispoštovali dogovor sa gradonačelnikom. Problem je što gradska uprava hoće da kupi hotel, a oni hotela ne daju. Kako nam je tehnički direktor jučer kazao mi nemamo ništa sa našim objektima, sa njima raspolaže Elektroprivreda, a ta Elektroptivreda kada treba platiti topli obrok sa nama nema ništa, ali ima sa našim objektima da ih može prodavati kad hoće i kako hoće. Mi smo do prošlog mjeseca ugalj prodavali ArcelorMittalu, više ugalj ne ide ArcelorMittalu, odakle će sad topli obrok isplaćivati, ovo je nama kraj”, kazao je Mehrudin Mahmić rudar u pogonu Stara jama.
Rudari su jednoglasni da neće nastaviti raditi, a za ponedjeljak su najavili da će obući radna odjela i otići pred Gradsku upravu da oni lično razgovaraju sa gradonačelnikom i riješe problem.

 

Izvor: zenicainfo.ba