Budžet povećan za 13,1 milion KM

Skupština Srednjobosanskog kantona na posljednjem zasjedanju u Travniku prihvatila je rebalans Budžeta Srednjobosanskog kantona. Rebalansom je budžet uvećan za 13.145.000 konvertibilnih maraka. Od ovog iznosa 12 miliona su sredstva od kredita,a 1.145.000 KM je iznos uvećanih sredstava od indirektnih poreza.
-Mi smo morali izvršiti rebalans budžeta zbog kreditnog zaduženja. Osim toga imali smo potrebu i za kapitalnim izdacima u školama. Prošle godine smo izdvojili mala sredstva za te svrhe, ali zbog boljeg punjenja b udžeta povećali smo i ta sredstva. Prihodi su povećani i zbog dobrog punjenja budžeta. Mi imamo bolje punjenje budžeta i u prvoj polovini godine iznosilo je malo manje od 100 posto, a u sedmom i osmom mjesecu iznosilo je 105 posto.- izjavio je ministar finasija SBK, Zoran Marković.
Zastupnici u Skupštini Srednjobsanskog kantona podržali su odluke o tri kreditna aranžmana koja je predložila Vlada Srednjobosanskog kantona u ukupnom iznosu od 12 miliona KM. Kod Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH, SBK će se zadužiti 6 miliona KM, a sredstva će se korisiti za isplate po vansudskim nagodbama o podmirenju obaveza iz izvršnih sudskih presuda, zaposlenicima u školstvu, unutarnjim poslovima, pravosudnim institucijama i naknade odvjetničkim kućama.
U istu svrhu ovaj kanton će se zadužiti kod UniCredit banke d.d. Mostar kroz dva kreditna aranžamana, jedan u iznosu od 4 miliona KM i drugi u iznosu od 2 miliona KM.

Odluke bez rasprave

Odluke o kreditnom zaduženju u Skupštini Srednjobosanskog kantona prošle su bez rasprave. To je prokomentarisao nakon sjednice i ministar finansija Zoran Marković.
Svi mi imamo nekog ko će se naplatiti iz tih sredstava, od članova porodice do rođaka i susjeda, kazao je ministar Marković pojasnivši da će kreditnim zaduženjem od dvanaest miliona KM značajno biti smanjen deficit jer će Vlada SBK iznosom od devet miliona „kupiti“ duplo veća potraživanja po onovu pravosnažnih sudskih presuda. Naime, većina zaposlenih u budžetskim institucijama koji su imali ovu vrstu potraživanja prostali su na isplatu 30 posto od glavnice.