CEM pokrenuo zanimljive online programe za mlade

Pandemija Covid-19 uzrokovala je mnoge probleme u cijelom svijetu, ali i postavila nove izazove pred sve nas. Od uvođenja prvih mjera zaštiite zdravlja ljudi, Centar za edukaciju mladih je, vođen potrebama djece i mladih, pokrenuo programe koje je doveo u njihove domove.

Pozivajući mlade da budu odgovorni, te zaštite sebe i druge, CEM je osmislio dva online programa kako bi im omogućio da svoje slobodno vrijeme provedu na kvalitetan, kreativan i zabavan način.

„Vodič za brucoše“ je program namijenjen budućim studentima, koji realizuju članovi CEM-ove alumni volonterske grupe, a koji su danas uspješni studenti na bh. fakultetima. Na kreativan i duhovit način, alumni CEM-ovci učenicima srednjih škola pričaju o svojim iskustvima studiranja, pripremanja ispita, punjenja baterija, rasporedu vremena, „padanja“ na ispitima i o svojim studentskima danima općenito, u vrlo opuštenoj i interaktivnoj atmosferi. Cilj programa je na malo drugačiji način predstaviti studiranje na različitim fakultetima, te pomoći mladima u odabiru njihove buduće profesije.

A kako previše slobodnog vremena može postati dosadno, posebno mladima koji imaju mnogo energije, CEM je pokrenuo online program „Inspiriši slobodu“, kroz koji im nudi ideje kako da provedu svoje slobodno vrijeme na kreativan i koristan način. Ovaj program mladima nudi blogove CEM-ovih volontera o njihovim „dogodovštinama u izolaciji“, razne videotutorijale u kojima pokazuju različite vještine (trikovi s kartama, origami, kuhanje), te online druženja sa uspješnim mladim ljudima koji sa svima nama dijele svoje priče o uspjehu.

Programi su otvoreni za sve zainteresirane, a detalji o svim aktivnostima dostupni su na Facebook i Instagram stranicama Centra za edukaciju mladih. IZ CEM-a pozivaju sve mlade ljude da im se pridruže u ovim online programima, koji će ih sigurno inspirisati da donesu neke nove odluke i naprave neke nove korake nakon što ova neizvjesna situacija bude iza nas.

 

(CEM)

 

Izvor: travnik-grad.info