Centar ženskih prava Zenica nizom aktivnosti obilježava Osmi mart

Nizom aktivnosti posvećenih obilježavanju 8. marta, Međunarodnog dana žena, Centar ženskih prava Zenica počeo je sa kampanjom pod nazivom „Ljubičasti dani“.

Kampanja „Ljubičasti dani“ predstavlja viziju u kojoj želimo ravnopravno društvo koje poštuje ljudska prava, a ljubičasta boja je boja ženske solidarnosti.

„Ako bi smo nekim školskim putem objašnjavali šta je to ljubičasta boja, došli bi smo do odgovora da je to nešto prelijepo i da je to zapravo boja miješanja muške i ženske boje, što znači solidarnost“, ističe Edina Sejmenović, koordinatorica Programa za mlade Zenica.

Edina Sejmenović

Ljubičasti dani počeli su 4. marta radionicom za sportašice, a dan kasnije održana je i Javna tribina na temu „Misli šta slušaš“ u Muzeju grada Zenica, a otvorena je i izložba ilustracija iz knjige “Žene BiH“, u kojoj će posjetioci moći uživati sve biti petka, 13. marta.

„Predstavljeno je u suštini 50 ilustracija značajnih žena koje su posvetile svoj život unapređenju bh. društva. Bile su to akademske građanke, umjetnice, slikarke, profesorice književnosti. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane da dođu i posjete izložbu“, dodaje Sejmenović.

Članice Centra posjetile su izložbu u Sarajevu, a za danas je najavljena ulična akcija „Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava“ u neposrednoj blizini Bosanke. Centar ženskih prava je organizacija koja je posvećena unapređenju položaja žena u društvenim odnosima svakog mjeseca u godini.

 

Izvor: zenicainfo.ba