Centralna svečanost obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana

Centralna svečanost obilježavanja 830 godina od potpisivanja Povelje Kulina bana, u organizaciji Foruma građana Zenice, održana je danas u zeničkom Parku Kulina bana.

Ovom prilikom promovisana su nova istorijska spomen – obilježja, replika Povelje Kulina bana i Ploča velikog sudije Građeše, a brojnim prisutnima obratili su se: Faruk Kadrić, predsjednik zeničkog Foruma, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Mirza Ganića premijer ZDK, Željko Komšić predsjedavajući Predsjedništva BiH i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Istaknut je značaj ovog dokumenta, koji se veže za historiju i postojanje Bosne i Hercegovine, a predstavlja najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument, ali i najstariji državni dokument svih južnoslavenskih naroda i država.
“Želim da vjerujem da ćemo danas uz mnogo više političke mudrosti i zahvaljujući ovakvim i sličnim projektima, čiji je cilj jačanje institucionalne biti Bosne i Hercegovine, a ne lažnog patriotizma, osnažiti vjeru i državu BiH”, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Mirza Ganić, premijer ZDK istakao je da se zbog značaja Povelje Kulina bana, ovaj datum obilježava i kao Dan ZDK, dok je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice izrazio zadovoljstvo što su kao organizatori, ispunili dato obećanje da će za 830. godišnjicu Povelje, Park Kulina bana u Zenici obogatiti sa dva nova istorijska obilježja.

“Put kojim je BiH prošla od srednjovjekovne Bosne, do danas nikada nije bio na štetu drugih i na to možemo i trebamo biti ponosni”, naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, napominjući da je srednjovjekovna Bosna temelj naše državnosti, da je stoljećima napadana i rušena, ali da je temelj čvrsto stajao, a svi mi koji volimo ovu zemlju i borimo se za njenu budućnost, moramo učiniti više da se značaj Povelje Kulina i srednjovjekovne Bosne, dodatno istakne.

“Bili smo i ostaćemo na pravoj strani historije i nikada i nipošto sa onima koji žele nered i haos, a civilizacija se danas piše i zove imenom Bosne i Hercegovine”, istakao je između ostalog Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

U sklopu programa obilježavanja ovog značajnog jubileja, organizovana je i izložba „Grbovi BiH kroz istoriju“, te muzičko poetski sadržaji, koje su priredili Omladinski hor, zenički Ansambl „Fugato“, te glumica Bosanskog narodnog pozorišta, Sabina Kulenović.

 

Izvor: zenicainfo.ba