Čerkez: FBiH osigurala sve uslove za prijem vakcine Pfizera

Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH juče i jutros imali su sastanak s Odborom za zdravstvo Federalnog parlamenta koji je rezultirao današnjim zaključcima, a koji se prvenstveno odnose na organiziranje što bržeg sastanka premijera i ministara zdravlja i pokušaja da Federacija BiH zajedno sa kantonima krene u procedure eventualno direktne nabavke vakcina.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas novinarima u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da se u tom segmentu radi o ingerenciji države, tako da je jedan od zaključaka da se pokrene i jedna diplomatska ofanziva kako bi BiH pokušala da što prije dođe do vakcina. U tom kontekstu, dodao je Čerkez, bilo bi jako važno da se svi angažuju sa državnog nivoa uključujući Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Čerkez je naglasio da su obezbjeđene sve potrebne pretpostavke dodajući da su nedavno imali i vježbu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom gdje su pokazali spremnost i da postoje svi uslovi da u ovom trenutku primimo vakcinu proizvođača Pfeizer.

“Federacija BiH je obezbijedila dovoljan hladni lanac i u ovom trenutku više od 250 hiljada vakcina Pfaizera bismo mogli primiti, odnosno distribuirati i aplicirati. Nabavka vakcina treba da ide putem države jer vakcine moraju biti provjerene, sigurne za stanovništvo i u takvim uvjetim ne možete dozvoliti da vakcine dolaze iz nepouzdanih izvora”, istakao je Čerkez dodajući da se i dalje očekuje da Covax mehanizam, iza kojeg stoji Svjetska zdravstvena organizacija, profukcionira.

Kada je riječ o potrebnim uslovima za prijem vakcine, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa također je potvrdio da su svi ispunjeni.

Jedan od današnjih zaključaka, kako je dodao Musa, jeste da će se formirati tim ispred Vlade Federacije BiH koji će direktno pregovarati s proizvođačima.

Naveo je podatak da je u evropskim zemljama dvije doze vakcine dosad primilo prosječno 2,1 posto populacije.

“Ako uzmete u obzir da su ciljana populacija zdravstveni radnici i starački domovi, još uvijek nije ostvarena prva faza plana”, dodao je Musa.