Čerkez: Omogućene posjete staračkim domovima, pad broja zaraženih zavarao je mnoge

“Ono što je novo jeste da ćemo dozvoliti posjete staračkim domovima. To smo odlučili na način da će starački domovi pripremiti plan posjeta i tako ćemo nakon duže vremena omogućiti korisnicima domova posjete. To je vrlo važno i za porodice i osobe koje borave u domovima“, kazao je.

 

Čerkez je zatim poručio da kantoni mogu donositi restriktivne mjere, ali one ne mogu biti drugačije nego su u ostatku FBiH.

“Moramo imati harmonizaciju mjera jer u ovoj krizi svi zavisimo jedni od drugih”, dodao je.

Na sjednici Kriznog štaba se razgovaralo i o vraćanju publike na fudbalske stadione.

“Mi smo jesenas bili spremni dati saglasnost da se igra liga, no tada RS nije bila spremna na tu mjeru, pa je izostalo vraćanje publike. U narednih 15 dana ćemo učiniti sve, obaviti razgovore s kolegama iz RS-a i Nogometnog saveza BiH i ako bude epidemiološka situacija adekvatna, razmišljat ćemo i toj mjeri. Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki“, kazao je.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih.

“Malo su nas zavarali brojevi su bili u padu. Vidimo veliki broj osoba koji se ne pridržava mjera. Sve inspekcije i MUP-ovi moraju reagovati i moramo maksimalno u narednom vremenu biti oprezni da ne bi došli u situaciju da kada nam dođe lijepo vrijeme moramo sjediti u kućama“, poručio je te podsjetio na rizik jer stanovnici susjednih zemalja.

Što se tiče vakcina kazao je da je FBiH platila nabavku putem COVAX-a i da se krenulo u direktnu nabavku i da svi rade na tome da cjepiva dođu što prije zbog svih stanovnika BiH.

“Nabavka vakcina je u domenu države”, poručio je.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička na Veterinarskom fakultetu potvrdio je pisanje portala Klix.ba da je u Sarajevu otkriven britanski soj koronavirusa.“Pripala mi je neprijatna dužnost da saopćim da smo pri retroaktivnom sekvencioniranju uzoraka, uzetih od juna do februara, među 23 uzorka jedan potvrdili kao novi britanski soj. Kao virusolog mogu reći kako je bitan taj pristup i učešće Veterinarskog fakulteta u ovoj situaciji“, kazao je.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je britanski soj već raširen u 75 zemalja svijeta i da je potrebno i dalje vršiti monitoring i sekvencioniranje kako bi se pratilo širenje. On je podsjetio da mnoge vakcine koje su već u upotrebi uspješno odgovaraju na nove sojeve virusa.

Sedmovnevna incidenca je iznosila 59 slučajeva na 100.000 stanovnika. Po kantonima najveća je 151 u Kantonu Sarajevo, zatim u HNK 87 i Tuzlanski sa 50,6 slučajeva.