CIK odbio zahtjeve za ponovno brojanje glasova i kaznio političke stranke

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas hitnu sjednicu na kojoj je kaznila Nezavisni blok i Narod i pravdu sa po 1.000 KM jer su se oglašavali putem Facebooka u vrijeme predizborne šutnje.

Zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića koji su stigli za Travnik, Banoviće, Veliku Kladušu, Gacko, Čeliće, Goražde, Maglaj, Bužim, Kakanj, Cazin, Zvornik, Derventu, Vitez te dvije sarajevske općine Centar i Novi Grad, su odbijeni jer su, kako su kazali u CIK-u, preuranjeni s obzirom da brojanje glasačkih listića još nije zaključeno.

Od 26. novembra započinje otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u glavnom centru za brojanje CIK-a iz određenih biračkih mjesta u sljedećim općinama/gradovima: Općina Centar Sarajevo, Ilijaš, Doboj, Istočno Sarajevo, Kotor Varoš, Livno, Lopare, Orašje, Trebinje, Gradiška, Maglaj, Brčko, Lukavac, Zenica.

Također, naređeno je utvrđivanje broj potpisa na izvodima iz centralnog biračkog popisa za određena biračka mjesta u općinama/gradovima Gradiška, Lukavac, Zenica, Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo.

Istaknuto je kako će politički subjekti biti obaviješteni o terminu brojanja kako bi posmatrači i kandidati mogli prisustvovati.

Na sjednici je istaknuto kako se što prije mora početi sa prebrojavanjem glasačkih listića koji su došli putem pošte jer se očekuje da će brojni politički subjekti podnijeti dodatne zahtjeve za ponovnim prebrojavanjem glasova. Zakonski rok za utvrđivanje rezultata je 30 dana nakon održavanja izbora.