CIK poručuje: Ništa od odgađanja izbora, nema zakonske osnove

Zakon je propisao kad se održavaju izbori i da je 150 dana prije datuma izbora krajnji rok da se raspišu izbori.

Nema zakonske osnove da se izbori u oktobru u ovom momentu odgode, poručuju iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Reakcija je uslijedila nakon najava pojedinih političkih dužnosnika da bi izbori mogli biti pomjereni, a da to podržava i međunarodna zajednica. Međutim, iz američkog veleposlanstva ne potvrđuju takve navode. Političare pozivaju da odustanu od maksimalističkih zahtjeva te da svoj dijalog usmjere na izgradnju konsenzusa o paketu reformi o kojem se raspravljalo u Neumu.

U izbornom zakonu Bosne i Hercegovine jasno je navedeno kada se izbori mogu odgoditi i na koji period. U slučaju da u nekoj izbornoj jedinici nije moguće organizirati izbore zbog određenih razloga tada se izbori mogu odgoditi najviše za 30 dana od dana zakazanih izbora. Eventualna odgoda mogla bi uslijediti jedino i ukoliko, nakon raspisivanja izbora ne budu osigurana sredstva za organizaciju izbora. Takav scenarij smo imali i 2020. godine tokom organizacije lokalnih izbora.

“Nema zakonske osnove da se izbori u ovom momentu odgode. Zakon je propisao kad se održavaju izbori i da je 150 dana prije datuma izbora krajnji rok da se raspišu izbori. Centralna izborna komisija BiH dužna je postupati po onome što je propisano zakonom, o eventualnom odgađanju izbora možemo govoriti tek usljed eventualnih okolnosti koje mogu nastupiti nakon raspisivanja izbora”, kaže Željko Balakar iz CIK-a.

“S druge strane moramo voditi računa da i po Ustavu mandat izabranih zvaničnika traje 4 godine – odgađanjem izbora mi ne bi imali zakonodavnu vlast i ko će onda usvojiti eventualne izmjene Izbornog zakona tako da je i to dokaz da je ovdje ni Ustav ni zakoni ne postoje da bi se poštovali već da bi se kršili, ovo je za mene neprihvaljivo”, ističe bivši predsjednik CIK-a BiH Vehid Šehić.

Iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine još jednom su poručili da ministarstvo na čelu sa Vjekoslavom Bevandom ni na koji način neće spriječiti održavanje izbora te su naveli da je CIK uputio novi zahtjev za isplatu četvrtine sredstava potrebnih za organizaciju predstojećih Općih izbora, nakon što je prošli odbijen zbog neregularnosti u planiranju rashoda.

“Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dostavljen je novi zahtjev koji je trenutno u proceduri. Prema navodima iz mišljenja Ministarstva finansija, Zakon o finansiranju institucija BiH omogućeno je na osnovu posebne odluke Vijeća ministara BiH izdvajanje iz budžetske rezerve za rashode koji nisu bili predviđeni”, navode iz ministarstva finansija BiH.