CIKBiH: Prijem kandidatskih listi i u subotu, rok ističe u ponedjeljak

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 15.11.2020. godine rok za podnošenje kandidatskih listi ističe u ponedjeljak, 17.08.2020. godine u 16 sati.

Centralna izborna komisija BiH obavještava ovjerene političke subjekte da će nadležne službe u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH za prijem kandidatskih listi raditi i u subotu, 15.08.2020. godine u periodu od 8 do 16 sati.

Podsjećamo da je rok za podnošenje kandidatskih listi počeo 05.08.2020. godine. Centralna izborna komisija BiH nije nikada, a ni sada, određivala termine političkim subjektima za dostavu kandidatskih listi. Ali to ne spriječava politički subjekt da najavi podnošenje kandidatskih listi u određenom terminu i ta najava uvjek bude ispoštovana od strane Centralne izborne komisije BiH. Ukoliko više političkih subjekata bude zahtijevalo predaju kandidatskih listi u istom terminu CIK BiH će napraviti raspored, udovoljiti svima i odrediti termine političkim subjektima shodno redoslijedu podnošenja zahtjeva i najave.

I ranije, a i sada, na prijemu kandidatskih listi u Centralnoj izbornoj komisiji BiH radi istovremeno više timova poštujući sve epidemiološke mjere propisane od nadležnih organa zbog pandemije COVID-19 i Instrukciju o postupanju Centralne izborne komisije BiH u uvjetima pandemije COVID-19.