Ciklus edukacija iz oblasti poduzetništva za učenike Srednje mješovite škole Zenica

Evropska unija je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal, Agenciji ZEDA dodijelila grant sredstva za implementaciju projekta „Centar za podršku poduzetnicima“.
ZEDA ovaj projekat implementira u saradnji sa partnerima (Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica) te je uspostavila „Centar za podršku poduzetnicima i investitorima“ BusinessPoint Zenica koji je zvanično otvoren 25. oktobra 2018. godine.

U okviru implementacije ovog Projekta, ZEDA i partneri su implementirali brojne aktivnosti u cilju povećanja broja registrovanih MSP posredstvom unaprjeđenja koordinacije i komunikacije postojećih stakeholdera za lokalni ekonomski razvoj, kao i poboljšanja poslovnog okruženja i promovisanja investicijskih potencijala grada Zenice.

Projekat ima za cilj unaprijediti postojeće i uspostaviti inovativne mehanizme za podršku održivom ekomskom razvoju.

Od ukupno 201.028,14 KM koliko je vrijednost ovog Projekta, Evropska unija je finansirala 160.150,14 KM kroz zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke.

Jedna od aktivnosti ovog projekta bio je i ciklus edukacija za učenike Srednje mješovite škole u Zenici iz oblasti poduzetništva. Ovom prilikom, u tri ciklusa edukacija, tim Agencije ZEDA u saradnji s partnerima, učenicima je predstavio: generisanje poslovne ideje, istraživanje tržišta, marketing za mali biznis, finansiranje start-up-a, prodaju i pregovaračke vještine te načine i pravila pisanja poslovnog plana. Kako Agencije ZEDA upravlja Biznis inkubatorom Zenica, učenicima su pojašnjene i mogućnosti korištenja Biznis inkubatora Zenica te sve prednosti koje inkubatori ove namjene predstavljaju. Ovom prilikom učenici su posjetili nekoliko stanara Biznis inkubatora Zenica te su direktno od privrednika dobili korisne informacije i odgovore na postavljena pitanja.

Agencija ZEDA u budućnosti planira nastaviti slične aktivnosti u saradnji sa Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica.