“ČISTO DA SE ZNA”: Uz podršku UNDP BiH, NVO 3P počinje realizaciju šestomjesečnog projekta “Naš otpad – naša obaveza”

Potaknuti inovativno razmišljanje i lokalnu akciju protiv različitih uzroka problema otpada u Bosni i Hercegovini, bio je glavni cilj poziva UNDP-ovog Accelerator Laba u Bosni i Hercegovini za zainteresovana naselja i civilno društvo za prijavu na Inovacijski izazov “Čisto da se zna.”

Nakon evaluacije pristiglih prijedloga, UNDP je izvršio odabir najboljih ideja za akciju u lokalnim zajednicama, i to ne samo za uvođenje reciklaže, čišćenja i kompostiranja u naseljima, već i za podizanje svijesti o smanjenju otpada, promjeni načina života i razmišljanja o tome kako stvaramo, konzumiramo i odlažemo otpad.

NVO 3P iz Zenice jedna je od pet odabranih čija će realizacija uslijediti u narednih šest mjeseci u Gradu Zenica u 5 mjesnih zajednica, a ujedno i jedina organizacija iz Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat ima za cilj razvijanje svijesti o odgovornom postupanju sa otpadom kroz promociju, edukaciju i konkretne praktične radionice i eko-akcije u pet mjesnih zajednica u Zenici, te izradu inovativne web platforme za mapiranje divljih deponija na području grada Zenica.

Ovakve inicijative će, nadamo se, biti inspiracije za buduće napore na postizanju društva bez otpada i doprinijeti provedbi Ciljeva održivog razvoja kroz djelovanje na nivou jedne manje zajednice. Rješenja ostvarena kroz Izazov koristiće se kao osnov budućih eksperimenata UNDP-ovog Accelerator Laba u ovom polju.

Više informacija možete pronaći na:

https://www.facebook.com/NVO3P