“Crveni kartoni” ZA Budžet Grada Zenice

Pojedini zeleni kartoni prihvatanja Budžeta na sjednici vjerovatno se crvene od stida zbog torture koju građani Zenice ničim nisu zaslužili u protekla dva mjeseca.

Jednoglasna podrška Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu „zbunila“ je na kraju i vijećnika Almira Babajića, koji je ne vjerujući svojim očima zatražio pojedinačno izjašnjavanje nakon glasanja. Vjerovatno će mnogi između redova razumijeti poruku koju je Babajić htio da uputi javnosti i kolegama vijećnicima.

„Zaista čudna politička odluka da se Budžet jednoglasno prihvati nakon odbijanja svih amandmana. Mi smo od početka pozivali na kompromis, i moram istaknuti da je Klub SDP-a uputio 19 prijedloga od čega je 9 prihvaćeno, što pokazuje da se dogovor i saradnja ipak mogu postići“, zaključio je na kraju sjednice vijećnik Almir Babajić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio je vijećnicima što su deblokirali grad. „Silu niko ne voli. Budžet se ovako usvaja, to je najvažniji dokument i mora postojati politički dogovor. Gradska uprava sa mnom na čelu, danima, mjesecima je razgovarala sa strankama, na kraju smo našli zajednički jezik i kao što ste vidjeli jednoglasno je Budžet usvojen. Ne možete sve želje za godinu usvojiti, ali kad dokažete ljudima opravdanost određenih stavki, ima prostora za dogovor. Izvinjavam se svim građanima, ovi koji su blokirali grad nisu to trebali uraditi. Pokazali smo umijeće vođenja razgovora i pregovaranja“, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Tokom sjednice, na iznenađenje mnogih kod pojedinih glasanja, primjetna su bila i različita mišljenja unutar vijećničke većine. „S obzirom da smo demokratska stranka svako ima mogućnost da iznese svoj stav, kolega Almir Dračo je to uradio, što ne znači da on nije dio Kluba vijećnika SDA“, istakla je Emina Tufekčić na upit novinara je li ugrožena većina u Gradskom vijeću.

Konkretno, Almir Dračo glasao je suprotno od ostalih vijećnika SDA kod prijedloga gradonačelnika da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti Prijedlog uvođenja inicijative za izmjenu izbornog procesa, odnosno primjene tzv. elektronskog glasanja.

„Poslije prošlih Općih izbora, kao pobjednik u ovom gradu uputio sam zahtijev svim ambasadama, CIK-u, i svim relevantnim institucijama da Grad Zenica uvede ove izmjene, da građani Zenice prvi put u životu za koga glasaju tog i izaberu. Nisam dobio odgovor. Htjeli smo ovom inicijativom da omogućimo da pobjede oni za koga građani glasaju, a ne da poslije zatvaranja birališta brojači biraju“, pojasnio je gradonačelnik Kasumović.

Također, gradonačelnik je na kraju sjednice pozvao vijećnike da kvalitetno iskoriste preostalih sedam mjeseci mandata i nastoje da na naredne sjednice uvrste u dnevni red, kako navodi, preko pedeset tačaka koje čekaju da se o njima raspravlja.

 

Izvor: zenicainfo.ba